În decizia pronunțată joi, magistrații au respins ca neîntemeiată constestația făcută de societatea Euroins împotriva deciziei Autorității de Supraveghere Financiară din 17 martie prin care s-a dispus retragerea licenției și intrarea în insolvență.
„Respinge cererea de suspendare ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată la data de 27.04.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, a transmis instanța.
Decizia a fost anunțată și de ASF care a subliniat că astfel instanța validează decizia luată în urmă cu o lună. „Prin hotărârea pronunțată, la acest moment, instanța confirmă legalitatea și temeinicia măsurilor luate de A.S.F. prin decizia contestată”, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară într-un comunicat de presă.
Insolvența Euroins
ASF a retras licența Euroins în data de 17 martie, la o zi după ce Libertatea a dezvăluit că a luat această decizie. ASF a constat că Euroins care la acel moment era cel mai mare de pe piața RCA, avea probleme de solvabilitate de 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 milioane de euro.
Grupul bulgar Eurohold, care deține Euroins, a contestat concluziile ASF, însă aceasta a anunțat că calculele sale sunt confirmate de către EIOPA – autoritatea europeană din domeniul asigurărilor și pensiilor private.
EIOPA a găsit o sumă și mai mare lipsă, respectiv 500 de milioane de euro, conform surselor Libertatea.
Într-un comunicat, Eurohold argumentează că nu există niciun raport al EIOPA, deoarece aceasta nu este abilitată să facă astfel de rapoarte.
Eurohold susține în continuare că un raport independent al BERD contrazice cifrele ASF, grupul bulgar afirmând că Euroins România era solvabilă.
Tot joi, 27 aprilie, Euroins România și-a cerut insolvența după ce administratorul a susținut că societatea nu își poate onora obligațiile.
***
Citește și:
- EXCLUSIV. O nouă fraudă la adresa asiguraților RCA. ASF a descoperit nereguli majore la Euroins, liderul actual al pieței, și a sesizat Parchetul. Ce a găsit
- INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
- CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”
- Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
- INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua
- AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, patronii bulgari de la Euroins amenință cu „Schengen”
Citește și seria de investigații pe tema City Insurance:
- INVESTIGAȚIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”
- INVESTIGAȚIA CITY: Numit de PSD, președintele ASF, Nicu Marcu, a redesenat organigrama și l-a repus director pe directorul sub „supravegherea” căruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurărilor din România
- INVESTIGAȚIE. Casa de Insolvență Transilvania anunță, după ce a analizat documentele interne ale City: „Vom cere instanței antrenarea răspunderii tuturor persoanelor care au administrat City”
- FALIMENTUL CITY: ASF recunoaște că fostul director de „supraveghere și control” din timpul căderii City a fost avansat din nou director, pe 21 decembrie 2022
- INVESTIGAȚIE. După falimentul CITY, prețul polițelor RCA a crescut cu 71% în 2022, dar ASF susține că nu a găsit niciun responsabil intern
- INVESTIGAȚIE. Cum se scumpește RCA. Publicăm documente confidențiale din Consiliul ASF: City a spus că a primit un împrumut de 50 de milioane de euro de la o firmă de închiriere echipamente video, cu sediul într-o boxă, la parter. Banii nu existau, dar ASF n-a verificat
- Culmea fraudei în RCA: Cumnatul lui Adrian Năstase și un român-elvețian conectat la serviciile secrete și-au plătit „dobânzi” și „comision de succes” de 30 de milioane de euro, pentru că au reușit să păcălească ASF!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro