În 2006 raportul comisiei prezidențiale conduse de către politologul Vladimir Tismăneanu a caracterizat regimul comunist drept ”inuman”, iar în aceeași lună, președintele Traian Băsescu condamna regimul într-o separare simbolică a statului de trecutul său.
„Însă în ce măsură s-a îndepărat de trecut și moștenirea regimului comunist?, se întreabă cei de la Euronews.
”Moștenirea comunistă în sens larg este încă prezentă și în mod cert va mai fi prezentă o vreme. În întreaga regiune avem probleme vizibilă când vine vorba, de exemplu, de relațiile dintre cetățeni și stat și cum cetățenii percep statul”, apreciază George Jiglău, politolog la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, menționând că această situație este reflectată în sondajele de opinie.
În mai 2019, o cercetare sociologică a INSCOP a arătat că 76,4% dintre români cred că țara se îndreaptă în direcția greșită, iar nivelul încrederii în instituții este redus: doar 8,9% au încredere în partidele politice și numai 9,8% în Parlament. Topul încrederii este dominat de instituții nedemocratice prin esența lor, armata și biserica.
Potrivit lui Jiglău, situația este una îngrijorătoare întrucât cei doi stâlpi ai democrației reprezentative au un nivel redus de încredere, iar acest lucru alimentează populismul.
Există și o parte bună a acestei situații. Sorin Ioniță, de la Expert Forum, subliniază că românii au totuși încredere în instituțiile europene. ”În sondaje, oamenii din țările ex-comuniste apar mai cinici și mai puțin încrezători în instituțiile lor naționale. Prin contrast, ei arată mai multă încredere în instituțiile UE”, a declarat Ioniță apreciind că este semn al aspirației către o bună guvernanță.
Un alt semn al faliei dintre cetățean și stat este nivelul mare al emigrației românilor, mai mare decât al Mexicului, Chinei și Indiei. George Jiglău crede că acest lucru arată că statul încă nu este conștient că trebuie să-și servească cetățenii.
Chiar dacă aceste lucruri sunt moștenite de la regimul anterior, Sorin Ioniță nu crede că sunt legate doar de comunism.
Sunt moșteniri ale regimului lui Nicolae Ceaușescu, o combinație tipic balcanică de naționalism, socialism primitiv și clanuri de familie teritoriale în care totul este negociabil, aranjamentele informale prevalează și nicio o instituție oficială sau proces de planificare nu funcționa bine
Sorin Ioniță (Expert Forum):
Deși acuzați deseori că ar fi succesorii ideologici ai comunismului, social-democrații români sunt, în anumite chestiuni, mai degrabă conservatori și mai înclinați către populism, a mai spus Ioniță.