Cele două țări, care au aderat la UE în 2007, au fost clasate printre cele mai corupte din blocul comunitar european pentru percepțiile legate de luare de mită și fraudă.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România a anunțat că zeci de parlamentari, primari și magistrați au fost aduși în fața justiției în ultimii doi ani și jumătate.

Cel puțin 1.250 de persoane au fost aduse, anul trecut,  în fața justiției, între care fostul premier Victor Ponta care neagă orice acuzație. Printre acestea s-au mai numărat și 16 parlamentari, cinci miniștri, cinci senatori și 97 de primari și viceprimari. În comparație, în anul 2014,  1.167 de persoane au fost judecate, iar în urmă cu un deceniu, în 2004, doar 451.

Bulgaria a fost  criticată de Bruxelles

Însă,  Bulgaria  a fost  criticată de Bruxelles în ianuarie din cauza eșecului de a realiza un „progres concret și palpabil” în ceea ce  privește lupta împotriva corupției, a creat recent un centru pentru soluționarea problemei, fiind cu mai mult de un deceniu în Urma României.

Corupția a lovit ambele țări din punct de vedere economic, susțin experții,  și aceasta îi descurajează investitorii străini, mai notează Euronews.

Faptul că România a creat un directorat (DNA) pentru combaterea corupției în 2002 a ajutat la progresul său în lupta împotriva corupției,  potrivit lui Eli Gateva, de la London School of Economics și expertă în Europa de Sud-Est.

„Primele rezultate au fost lente, dar ultimii patru ani au fost impresionanți”, a spus ea, precizând că  instituțiile au devenit mai independente și bugetele au crescut.

Valentina-Andreea Dimulescu, un cercetărot de la proiectul Anticorrp, a declarat pentru Euronews că DNA a beneficiat, de asemenea, de ajutorul serviciilor de informații ale României,  în ceea ce privește colectarea de probe în cazurile de corupție.

Experții au salutat de asemenea progresul României în soluționarea corupției la nivel înalt, dar consideră că aceasta este încă o problemă în societate în general.

 

Euronews scrie că un alt moment cheie a fost tragedia de la clubul Colectiv din București, din luna octombrie anul trecut, când au murit 64 de tineri. Protestatarii au susținut atunci că de vină pentru această tragedie este tocmai corupția din România, premierul Victor Ponta și Guvernul său fiind nevoiță să demisioneze.

Experții au salutat de asemenea progresul României în soluționarea corupției la nivel înalt, dar consideră că aceasta este încă o problemă în societate în general.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News