Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au cerut ajutorul unui ONG din Belgrad. Ei au povestit cum au fost împinși violent înapoi în Serbia de polițiștii de frontieră români. Unul dintre ei avea un picior amputat și a declarat că ofițerii români și-au folosit propriile cârje pentru a-l bate.
Un alt grup de migranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra pentru refugiați din Subotica, Serbia, a relatat o experiență similară.
Detectați de camerele termice în timp ce încercau să treacă granița cu România, aceștia ar fi fost interceptați și abordați de gardieni, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă.
U noći 15.09.2020. na granici Srbije i Rumunije, izbeglice poreklom iz Palestine su brutalno pretučene od strane rumunske granične policije, koja ih je potom i gurnula nazad u Srbiju. Kako navode, rumunska policija ih je tukla pendrecima, šakama i šutirala dok su ležali na zemlji pic.twitter.com/s15oL3zOLq
— Azil u Srbiji Asylum Protection in Serbia (@APC_CZA) September 16, 2020
Agresorii, ascunși sub măști și cagule
Mărturiile întâmplărilor care ar fi avut loc de-a lungul frontierei dintre Serbia și România – de-a lungul Dunării până la provincia autonomă sârbească Voivodína – au fost strânse de diferite ONG-uri și toate duc la aceeași concluzie, scrie Euronews: poliția de frontieră română aflată pe ruta preferată de migranți, numită și ”rută balcanică”, folosește violența împotriva acestora.
Un ONG sârb scrie că cel puțin 50 de oameni sunt împinși cu forța înapoi din România în Serbia în fiecare zi, în timp ce un altul ridică numărul refugiaților întorși violent din drum la minimum 400 și maximum 600 pe săptămână.
În rapoarte scrie că polițiștii folosesc împotriva migranților arme cu șocuri electrice și îi bat cu bastoane și cabluri. Unii dintre refugiați au declarat că polițiștii care i-au agresat erau îmbrăcați în negru și aveau măști de schi sau cagule pe față, pentru a nu fi recunoscuți.
Comisia Europeană ar fi la curent cu abuzurile
Potrivit Irenei Abdelalem Abdelmaksoud, șefa Asociației Infopark, care lucrează cu minori neînsoțiți, România e o cale preferată de tot mai mulți refugiați, în drumul lor către vestul Europei, după dificultățile tot mai mari cu care se confruntă migranții care s-au îndreptat către Croația și Ungaria.
Abdelmaksoud susține că acuzațiile de abuz asupra migranților din partea poliției de frontieră din ambele state membre ale UE, România și Serbia, sunt cunoscute și dezbătute inclusiv la Bruxelles.
Tipul de comportament brutal din timpul împingerii înapoi de către poliția română este de același fel observat mai întâi în Ungaria și mai târziu în Croația.
Irena Abdelalem Abdelmaksoud:
Bruxelles-ul a subliniat că organul executiv al UE, Comisia Europeană, nu are puterea de a investiga presupuse abateri ale agenților statelor membre ale UE la nivel european.
Poliția de Frontieră neagă violența
Într-un răspuns pentru Euronews, Poliția de Frontieră neagă aceste informații.
”Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care se găsesc acționând ilegal la frontieră trebuie efectuate în conformitate cu legislația națională și internațională în vigoare, inclusiv respectarea drepturile omului”, se arată în răspunsul autorităților.
În primele șapte luni ale anului 2020, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a declarat că 1.823 migranți au fost ”găsiți la granița cu Serbia în timp ce încercau să intre ilegal în țară”.