Aprobarea a venit în contextul în care UE a declarat că J&J era așteptat să rateze obiectivul său de aprovizionare în statele membre pentru al doilea trimestru. Asta pentru că, la sfârșitul lunii martie, lucrătorii de la o fabrică din Baltimore, SUA, nu au respectat protocolul și au combinat greșit substanțele, contaminând cel puțin 15.000.000 de doze de vaccin Janssen.

Apoi, o altă problemă a apărut când compania farmaceutică și-a suspendat temporar livrările către UE chiar când acestea începuseră, din cauza îngrijorărilor privind apariția unor cazuri de tromboză, asemănătoare cu cele apărute în cazul serului AstraZeneca.

Potrivit EMA, fabrica italiană, situată în Anagni și operată de corporația cu baza în SUA Catalent, va ajuta la umplerea flacoanelor și la ambalarea vaccinului dezvoltat de J&J.

Anterior, guvernele UE au cerut Johnson & Johnson cel puțin din ianuarie să utilizeze fabrica italiană pentru îmbutelierea vaccinurilor J&J produse în Europa, dar cererea pentru aprobarea fabricii italiene a fost depusă abia săptămâna trecută, pe 18 iunie.

EMA a declarat că recomandarea sa de a permite producția la sediul italian nu are nevoie de aprobarea formală din partea Comisiei Europene, iar instalația poate deveni operațională imediat.

J&J s-a angajat să livreze anul acesta blocului comunitar 200 de milioane de doze, dintre care 55 de milioane până la sfârșitul lunii iunie. Până acum, a livrat mai puțin de 15 milioane de doze către bloc.

Compania americană este, de asemenea, așteptată să livreze doar 7 milioane de doze în iulie către UE.

Johnson & Johnson mai are o fabrică de vaccinuri în Leiden, în Olanda, însă nu este clar câte doze produce. Compania a refuzat în repetate rânduri să răspundă la întrebări cu privire la existența unor probleme de producție acolo.

 
 

Urmărește-ne pe Google News