Potrivit bilanțului, cu peste 4,9 milioane de contaminări înregistrate în ultimele şapte zile (cu 59% mai mult decât săptămâna precedentă), regiunea europeană se confruntă în prezent cu niveluri de contaminare fără precedent.
Cu excepţia microstatelor, primele zece ţări cu cea mai mare incidenţă (număr de cazuri pe şapte zile la 100.000 de locuitori) din lume sunt toate în Europa, începând cu Danemarca (incidenţă de 2.045), Cipru (1.969) şi Irlanda (1.964).
Franța, unde varianta Omicron, mai contagioasă, a devenit dominantă, a raportat în ultimele șapte zile peste un milion de cazuri (1.103.555). Cifrele reprezintă aproape 10% din numărul total de cazuri înregistrate în ţară de la începutul pandemiei.
Printre cele 52 de ţări şi teritorii care alcătuiesc regiunea Europei, 17 dintre ele şi-au doborât în ultimele zile recordul de cazuri depistate într-o săptămână.
Datele prezentate de AFP se bazează pe bilanţurile comunicate zilnic de autorităţile sanitare din fiecare ţară. Cu toate astea, o mare parte dintre cazurile mai puţin grave ori asimptomatice rămân nedetectate, în pofida intensificării depistării în multe ţări de la începutul pandemiei. În plus, politicile de testare diferă de la o ţară la alta.
Deocamdată, pe continentul european, accelerarea contaminărilor nu este însoţită de o creştere a deceselor. În ultimele șapte zile, Europa a înregistrat o medie de 3.413 decese zilnice, în scădere cu 7% faţă de săptămâna precedentă. La cel mai înalt nivel, această cifră ajunsese pe continent la 5.735 de decese pe zi, în medie, în ianuarie 2021.
Varianta Omicron generează zilnic noi recorduri de infectare și forțează statele lumii să ia noi măsuri de carantină și testare. Miercuri, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este îngrijorat că circulația în paralel a variantelor Omicron și Delta poate produce un „tsunami” de cazuri.