Franța a anunțat, joi seară, noi restricții în 16 regiuni, inclusiv la Paris și Nisa, cu toate că președintele Emmanuel Macron a refuzat să se revină la un lockdown național, pe măsură ce cazurile cresc.

În Italia, de luni, multe regiuni, inclusiv orașele Roma și Milano, au intrat din nou într-un lockdown, în timp ce în Spania, toate regiunile, cu excepția Madridului, au decis să restricționeze călătoriile pentru vacanța de Paște.

Berlin, capitala Germaniei, a stopat planificata relaxare a măsurilor de restricție, din cauza numărului tot mai mare de cazuri noi de COVID-19.

Criticii susțin că noile restricții au venit prea târziu și că problemele actuale ale Europei sunt cauzate și de unii politicieni prea dornici să înceapă relaxarea.

„Al doilea val nu s-a încheiat, restricțiile au fost ridicate prea repede, pentru a permite oamenilor să meargă la cumpărături de sărbători”, a declarat pentru CNN epidemiologul francez Catherine Hill.

„Recent, internările în unitățile de terapie intensivă au crescut în mod semnificativ, iar situația este acum critică în mai multe zone ale țării, inclusiv în Paris”, a precizat Catherine Hill.

Varianta mai contagioasă a virusului, cunoscută sub numele de B.1.1.7 sau tulpina britanică, pare a fi vinovata din spatele haosului.

Noile date preliminare publicate în British Medical Journal sugerează că tulpina detectată pentru prima dată anul trecut în Regatul Unit poate fi mai mortală decât se anticipase anterior.

Alessandro Grimaldi, directorul secției de boli infecțioase de la Spitalul Salvatore din orașul italian LAquila, a declarat pentru CNN că noua variantă mai contagioasă a „schimbat jocul”, adăugând că „inevitabil, măsurile luate pentru prevenirea infecției trebuie să fie mult mai drastice”.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat despre acest lucru în urmă cu aproape două luni, când a devenit clar că varianta britanică a virusului circulă în cea mai mare parte a Europei.

„Odată ce va deveni dominantă, ar putea avea un impact general asupra curbei epidemiei și va conduce la necesitatea unei abordări mai restrictive a sănătății publice și a măsurilor sociale care trebuie să fie în vigoare, astfel încât ratele de transmitere să poată scădea”, a declarat atunci Catherine Smallwood , reprezentat al OMS pentru Europa.

Iar avertismentul a devenit realitate acum. Centrul german pentru controlul bolilor a anunțat pe 10 martie că varianta britanică a devenit tulpina dominantă în Germania.

Noua variantă este, de asemenea, responsabilă pentru majoritatea cazurilor noi în Franța și Italia, potrivit oficialilor sanitari de acolo. În Spania, B.1.1.7 este acum tulpina dominantă în nouă din cele 19 regiuni ale țării.

Europa, lovită dur de noul val

Situația gravă din Europa devine alarmantă și în Statele Unite. Căci scenariul de pe bătrânul continent pare că se va repeta acolo. Până la finalul lunii martie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, tulpina britanică va deveni dominantă.

Dar există un alt motiv pentru care experții americani sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă acum în Europa.

Germania, Franța, Italia și Spania au evitat creșterea uriașă a infecțiilor cu COVID-19 care paralizaseră Regatul Unit după vacanța de Crăciun. Numărul cazurilor zilnice dinaceste țări erau fie stabile, fie chiar în scădere. Asta cu doar câteva săptămâni în urmă. În același timp, demararea campaniilor de vaccinare aduceau o speranță.

Tendințele păreau promițătoare, așa că restricțiile au fost relaxate. Iar asta a devenit o problemă majoră când a fost nevoie de reintroducerea lor, susține a spus medicul infecționist Alessandro Grimaldi

„Nu este ușor să pui restricții, din cauza disperării economice și a schimbării stilului de viață pe care le aduc. Dar ele sunt indispensabile în încercarea de a opri virusul”, a precizat Alessandro Grimaldi.

În multe cazuri, reintroducerea restricțiilor s-a făcut prea târziu.

De exemplu, expertul italian în boli infecțioase a precizat că datele dintr-un studiu recent realizat de Universitatea din Bologna au arătat că cele mai stricte măsuri de lockdown, denumite „zonele roșii” din Italia, ducând la scăderea cu până la 91% a numărului de decese.

O întârziere în luarea deciziei de a impune restricții poate fi mortală.

Foundation Foundation, un grup britanic de statistică, a anunțat joi că 27.000 de persoane în plus au murit de COVID-19, din cauză că guvernul a întârziat începutul ultimului blocaj al țării până în ianuarie, în ciuda dovezilor de creștere rapidă a cazurilor în decembrie.

Oficialii americani din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați că SUA se îndreaptă în aceeași direcție – unele state încep să reducă măsurile de siguranță, chiar dacă numărul cazurilor noi rămâne ridicat.

„Când vedeți un platou la un nivel de până la 60.000 de cazuri pe zi, acesta este un moment foarte vulnerabil pentru a avea o creștere, pentru a reveni pe o pantă ascendentă. Așa s-a întâmplat exact în Europa”, a avertizat, la CNN, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

El a observat că, după scăderi importante ale numărului de persoane infectate cu COVID-19, unele țări europene „au renunțat la măsurile de sănătate publică”, ceea ce a dus la noile creșteri.

Mike Tildesley, expert în boli infecțioase la Universitatea Warwick și consilier științific al guvernului britanic, a spus că lansarea lentă a campaniei de vaccinare în multe țări europene înseamnă că aceste state se confruntă cu un risc mai mare de a avea valuri mari de noi cazuri.

Din păcate, până când națiunile nu se apropie de imunitatea de grup, este posibil să vedem valuri de infecții care apar pe măsură ce țările oscilează între fazele de restricții.

Expert epidemiolog din Marea Britanie:

Medicul italian a mai a spus că, deși vaccinarea joacă un rol major în combaterea epidemiei, aceasta trebuie să fie în concordanță cu măsurile de siguranță sanitară, pentru că atât timp cât virusul circulă, riscul apariției de noi mutații este în continuare mare.

„Virusul va încerca să supraviețuiască în ciuda vaccinului, astfel încât restricțiile sunt într-adevăr singura modalitate de a opri circulația lui”, a spus Grimaldi.

Un nou studiu publicat joi de jurnalul The Lancet a arătat că doar vaccinările nu sunt suficiente pentru a contracara pandemia, subliniind necesitatea reducerii treptate a restricțiilor.

Catherine Hill, epidemiolog francez, a adăugat că testarea trebuie să rămână o parte cheie a strategiei. „Pentru a controla pandemia, trebuie să testăm masiv populația pentru a găsi și a izola purtătorii virusului”, a spus Catherine Hill, precizând că aproximativ 50% din infecții sunt cauzate de persoanele care nu știu că au COVID-19 .

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News