Acum, instalațiile de depozitare a gazelor din UE sunt aproape pline, cisternele care transportă gaz natural lichefiat (GNL) stau la coadă în porturi și nu își pot descărca transporturile, iar prețurile scad.

Luni, prețurile gazului olandez destinat livrării în decurs de o oră, care reflectă condițiile pieței europene în timp real, au scăzut sub 0 euro, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.

Prețul de referință la gaze naturale europene a scăzut cu 20% de joia trecută și cu peste 70% de când a atins un record la sfârșitul lunii august.

Prețurile au devenit negative din cauza unei „rețele supraaprovizionate”, a declarat Tomas Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), pentru CNN Business.

Este o întorsătură extrem de surprinzătoare de situație pentru Europa, unde gospodăriile și întreprinderile au fost afectate de creșterile uluitoare ale prețului uneia dintre cele mai importante surse de energie, în ultimul an.

Massimo Di Odoardo, vicepreședinte al cercetării gazului și GNL (gaz natural lichefiat) la Wood Mackenzie, spune că vremea neobișnuit de blândă pentru această perioadă este în mare parte responsabilă pentru această situație.

„În țări precum Italia, Spania, Franța, observăm temperaturi și consum (de gaz) similar cu august și începutul lunii septembrie”, a spus el pentru CNN Business. „Chiar și în țările nordice, Marea Britanie și Germania, consumul este mult sub media pentru această perioadă a anului”, a adăugat el.

Rezervele sunt acum pline în proporție de aproape 94%, conform datelor de la Gas Infrastructure Europe. Aceasta este mult peste ținta de 80% pe care blocul comunitar și-a setat-o până în noiembrie.

În ciuda scăderii recente, cu aproximativ 100 euro pe megawat oră, contractele pentru gaze naturale europene sunt încă cu 126% peste nivelul în care erau în octombrie anul trecut, când economiile au început să se redeschidă după pandemie și cererea a crescut.

Prețurile ar putea crește brusc din nou în decembrie și ianuarie, pe măsură ce vremea se va răci.

Se estimează că prețurile vor ajunge la 150 de euro pe megawat oră, până la sfârșitul anului 2023, a declarat Bill Weatherburn, economist în domeniul mărfurilor la Capital Economics.

 
 

Urmărește-ne pe Google News