Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat din nou, luni, Rusia de terorism economic prin faptul că încearcă să împiedice națiunile europene să se aprovizioneze cu gaze înaintea unei ierni în care impactul creșterii facturilor la energie va lovi puternic gospodăriile și companiile.

Zelenski a făcut această acuzație într-un discurs video ținut la o conferință pe teme energetice din Norvegia. Comentariile sale vin în contextul în care compania rusă Gazprom plănuiește să efectueze săptămâna aceasta lucrări de întreținere care vor opri fluxurile de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, ce leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

Întreruperea anunțată de gigantul rus alimentează temerile că Rusia reduce furnizarea de gaze pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale care se opun invaziei sale în Ucraina, acuzație pe care Moscova o neagă.

Prețurile de referință ale energiei electrice din Germania pentru anul 2023 au depășit luni pentru prima dată pragul de 1.000 de euro pe megawatt/oră, în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au menținut la un nivel foarte ridicat prețurile la gaze și la combustibilii conecși, precum electricitatea și cărbunele.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că un răspuns la creșterea prețurilor la energie ar trebui să fie coordonat de Uniunea Europeană (UE), în timp ce Praga a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei.

„Înaintea Consiliului UE pentru energie, dorim să găsim o modalitate de a ajuta oamenii și întreprinderile asupra căreia să ne punem de acord cu ceilalți lideri europeni”, a afirmat Fiala. Cehia, care deține președinția rotativă a UE, a precizat că reuniunea va avea loc pe 9 septembrie.

Săptămâna trecută, Cehia a anunțat că încearcă să obțină sprijin pentru o plafonare a prețurilor la energie la nivelul întregului bloc, o măsură pe care premierul italian demisionar Mario Draghi a susținut-o.

Germania caută să evite repetarea crizei financiare din 2008

Țări precum Germania și Italia, care depind în mare măsură de importurile de gaze din Rusia pentru energia lor, au început să facă stocuri de gaze, înaintea lunilor reci de iarnă, când cererea atinge cote maxime.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că depozitele germane de gaz sunt pline în proporție de peste 80% și se așteaptă ca prețurile să scadă. Italia a atins un nivel similar, ceea ce oferă o marjă de siguranță împotriva unor noi șocuri ale aprovizionării.

„Ca urmare, piețele se vor calma și vor scădea”, crede Habeck.

Habeck a reiterat, de asemenea, că Germania nu va permite un efect de domino pe piața sa de gaze, cum s-a întâmplat în cazul crizei Lehman Brothers.

„Promit, în numele guvernului german, că vom asigura întotdeauna lichidități pentru toate companiile energetice, că nu vom avea un efect Lehman Brothers pe piață”, a spus Habeck, referindu-se la prăbușirea băncii de investiții americane care a contribuit la declanșarea crizei financiare din 2008.

O predicție mai puțin optimistă a fost făcută de șeful companiei Shell, care a avertizat că penuria de gaze ar putea persista.

„S-ar putea foarte bine să avem mai multe ierni în care va trebui să găsim cumva soluții”, a declarat Ben van Beurden, CEE-ul Shell, în cadrul unei conferințe de presă organizate în urma unei reuniuni din domeniul energiei care a avut loc în orașul norvegian Stavanger.

Fondatorul Tesla, Elon Musk, a declarat presei, în cadrul aceluiași eveniment, că lumea trebuie să continue să extragă petrol și gaze pentru a susține civilizația, dezvoltând în același timp și surse sustenabile de energie.

„În mod realist, cred că trebuie să folosim petrol și gaze pe termen scurt, pentru că altfel civilizația se va prăbuși”, a afirmat Musk.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News