Organismul a adăugat că combaterea inflației ar trebui să fie prioritatea principală a factorilor de decizie.
Perspectivele la nivel național variază foarte mult, deși economia Marii Britanii ar urma să fie în decalaj față de celelalte mari economii, a declarat marți OCDE.
Organismul estimează că creșterea economică mondială va încetini de la 3,1% anul acesta, puțin mai mult decât a prevăzut OCDE în proiecțiile sale din septembrie, la 2,2% anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% în 2024.
„Nu anticipăm o recesiune, dar proiectăm cu siguranță o perioadă de slăbiciune pronunțată”, a declarat șeful OCDE, Mathias Cormann, într-o conferință de presă pentru a prezenta cea mai recentă Perspectivă economică a organizației.
OCDE a afirmat că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, Europa ducând greul, deoarece războiul din Ucraina lovește mediul de afaceri și provoacă o creștere a prețului energiei.
Acesta a estimat că economia zonei euro în care sunt 19 țări va crește cu 3,3% în acest an, apoi va încetini la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa pentru a se ridica cu 1,4% în 2024. Aceasta a fost puțin mai bună decât în perspectiva OCDE din septembrie, când a estimat o creștere de 3,1% anul acesta și 0,3% în 2023.
OCDE a prezis o contracție de 0,3%, anul viitor, în Germania, a cărei economie condusă de industrie este foarte dependentă de exporturile rusești de energie, mai puțin dramatică decât scăderea de 0,7% așteptată în septembrie.
Chiar și în Europa, perspectivele au fost divergente. Economia franceză, care este mult mai puțin dependentă de gazul și petrolul rusesc, este prognozată să crească cu 0,6% anul viitor. Italia a înregistrat o creștere de 0,2%, ceea ce înseamnă că sunt probabile câteva scăderi trimestriale.
În afara zonei euro, economia britanică este prognozată să scadă cu 0,4% anul viitor, deoarece se confruntă cu creșterea ratelor dobânzilor, creșterea inflației și încrederea slabă a investitorilor.
Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine, creșterea fiind prognozată să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023 și să crească la 1,0% în 2024. OCDE anticipase anterior o creștere de doar 1,5% în acest an în cea mai mare economie a lumii.
China, care nu este membră a OCDE, este una dintre puținele economii majore care se așteaptă să vadă o creștere economică mai mare anul viitor, după un val de lockdown-uri cauzate de COVID.
Creșterea economică se va ridica de la 3,3% în acest an la 4,6% în 2023 și 4,1% în 2024, comparativ cu previziunile anterioare de 3,2% în 2022 și 4,7% pentru 2023.
Pe măsură ce au fost introduse politici monetare mai aspre și presiunea pe prețul energiei se reduce, prognoza OCDE a scăzut de la peste 9% în acest an la 5,1% până în 2024.