Potrivit datelor publicate marți de organismul european Copernicus Climate Change Service (C3S), Europa a trecut prin cea mai caldă lună octombrie din istorie, cu temperaturi medii cu aproape două grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020.

La nivel global, octombrie 2022 a fost cu 0,41 grade mai cald decât media 1991-2020 și cu doar 0,04 grade mai rece decât octombrie 2019 – cel mai cald octombrie înregistrat la nivel global – a transmis un purtător de cuvânt al Copernicus.

Singurele zone ale continentului european în care luna octombrie a acestui an a fost mai rece decât media au fost unele insule grecești și Islanda.

În unele părți ale Balcanilor și ale Greciei s-au înregistrat temperaturi aproape de medie, în timp ce în restul continentului a fost mai cald decât media ultimelor trei decenii.

Aceste date vin la scurt timp după ce Copernicus a avertizat că încălzirea climei în Europa este de două ori mai rapidă decât media globală. Experții care au întocmit acest raport avertizează că, pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldura excepțională, incendiile de vegetație, inundațiile și alte rezultate ale schimbărilor climatice vor afecta profund societatea, economiile și ecosistemele.

În Europa, din 1991 până în 2021, temperaturile au crescut cu o rată medie de aproximativ 0,5 grade Celsius în fiecare deceniu.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News