Oficialii din Cehia au avertizat în ultimele zile că sistemul sanitar al țării este la limita epuizării și ar putea avea nevoie de ajutor extern pentru a face față numărului mare de spitalizări.
În ultimele două săptămâni, țara a înregistrat un număr record de cazuri – 968 de infectări la 100.000 de oameni, cea mai mare rată de infectare pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, forțând multe spitale să renunțe la îngrijirea bolnavilor non-COVID.
„Situaţia este dramatică. În plus faţă de mutaţia britanică (a coronavirusului) o avem şi pe cea sud-africană. Trebuie să înăsprim măsurile pentru că, dacă nu o facem, ne aşteaptă o serie de probleme sanitare serioase în următoarele două săptămâni”, a avertizat miercuri premierul Andrej Babis.
Restricţiile în vigoare în timpul stării de urgenţă, cu restaurante, magazine neesenţiale şi şcoli închise, plus o interdicţie de circulaţie între orele 21:00 şi 05:00 par să nu fi reuşit să oprească al treilea val epidemic.
Actualele restricţii ar urma să expire luni, dar premierul Babis speră să reuşească măcar prelungirea acestora. În orice caz, şeful guvernului a exclus posibilitatea redeschiderii şcolilor.
Vladimir Cerny, ministrul adjunct al Sănătății, a declarat marți că dacă această tendință continuă, capacitatea maximă a spitalelor va fi atinsă în două-trei săptămâni și a subliniat că guvernul ia în calcul să ceară ajutorul altor state UE.
„Am început să vorbim despre posibilitatea de a primi ajutor din străinătate. Deocamdată, singura ofertă oficială a venit din Germania, care a oferit spații pentru nouă pacienți”, a spus Cerny.
Oficialul a spus că doar 15% din capacitatea spitalelor din Cehia mai este disponibilă.
Avertismentul lui Cerny vine pe fondul unei îngrijorări generale în statele central europene, care par să se confrunte cu un nou val COVID, în unele cazuri asociat cu răspândirea variantei britanice a virusului.
Ajutor pentru Slovacia, inclusiv din România
Slovacia, unde o analiză genetică a arătat că varianta britanică este responsabilă pentru 74% din noile cazuri, a avut cea mai mare mortalitate COVID din lume, în funcție de numărul de locuitori, în ultima săptămână.
Ministrul de Externe Ivan Korcock a anunțat luni că va cere altor state UE să trimită vaccinuri în Slovacia, pentru a ajura autoritățile să facă față situației „tragice”.
„Înțeleg foarte bine că alte țări se confruntă cu scăderea livrărilor de vaccinuri, dar Slovacia, care are cea mai mare mortalitate, are nevoie de ele mai mult”, a spus oficialul, potrivit Reuters.
Slovacia a cerut deja ajutorul partenerilor din UE și acesta a și fost trimis.
O echipă medicală din România, specializată în anestezie şi terapie intensivă, a plecat miercuri la Bratislava pentru a-i sprijini pe medicii slovaci, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Și Polonia şi Austria s-au angajat să ajute Slovacia.
În Polonia, unde noile variante ale virusului reprezintă în jur de 10% din noile infectări, oficialii iau în calcul înăsprirea regulilor privind purtarea măștii, dar și impunerea de noi restricții la graniță.
Ministrul sănătății Adam Niedzielski a avertizat luni că Polonia va atinge vârful noului val abia la sfârșitul lui martie sau în aprilie.
„Deocamdată, prognoza sugerează că vârful acestui val va atinge în jur de 10.000-12.000 de cazuri zilnice”, a spus el.
Ungaria mizează pe vaccinul chinezesc pentru a stopa al treilea val
Și Ungaria a confirmat o creștere substanțială a numărului noilor cazuri de infectare – cu 50% mai mare în ultimele șapte zile decât în săptămâna precedentă.
Și numărul de decese a crescut.
Șefa Serviciului de Sănătate publică, Cecilia Muller, a subliniat că scăderea observată după al doilea val a fost întreruptă de apariția celui de-al treilea val, ceea ce înseamnă că acest noi val începe ”de la un nivel mai ridicat”.
La un briefing de presă recent, ea a avertizat că „varianta puternic contagioasă britanică” este prezentă în țară și că ”posibilitatea infecțiilor asimptomatice este mai mare”.
Evoluția epidemiei în statele central europene a stârnit îngrijorări și în țările vecine. Germania a înăsprit controalele la graniță a impus noi restricții pentru persoanele care vin din Cehia și Austria.
Creșterea numărului de infectări are loc în ciuda debutului campaniei de imunizare, care a avut loc în toate aceste țări încă din decembrie.
Vaccinările avansează însă încet, cel puțin în comparație cu state precum Israel sau Marea Britanie, în special din cauza livrărilor insuficiente.
Ungaria speră să încetinească totuși răspândirea virusului cu o campanie agresivă de vaccinare, ajutată și de aproximativ 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, a cărui administrare a început miercuri.