• Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, joi, că Europa este din nou „epicentrul” pandemiei de Covid-19, cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 înmulţindu-se în ultimele săptămâni pe continent, notează BBC.

Europa intră în al doilea sezon rece al pandemiei, iar guvernele se confruntă din nou cu alegeri dificile în privința modului de a reduce infecțiile pentru a salva vieți și a-și proteja sistemele de sănătate supraturate, evitând, în același timp, restricțiile dure, care afectează economiile și sănătatea mintală a oamenilor.

Numai în ultima săptămână au fost raportate aproape 1,8 milioane de cazuri și 24.000 de decese în ceea ce OMS definește drept regiunea Europa (statele continentatele plus fostele republici sovietice din Asia). Ele reprezintă 59% din cazurile globale și 48% din decese. Acest lucru face din regiune noul „epicentru” al pandemiei, a avertizat joi șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Publicația Politico menționează explicit și cazul României, unde Organizația Mondială a Sănătății a trimis o echipă de experți pentru a lucra cu guvernul, bisericile, comunitatea și persoanele influente în societate, în condițiile în care țara noastră se confruntă cu o ezitarea puternică la primirea vaccinului.

Cazul României nu este singular. Alte țări din Europa Centrală și de Est, Țările Baltice și cele din Balcani se confruntă cu rate mici de vaccinare și sunt într-o cursă contracronometru pentru a imuniza cât mai multe persoane, înainte ca focarele să se extindă.

În ultima lună, 23 de țări din Europa au reintrodus măsuri sociale și de sănătate publică pentru a limita răspândirea infecției. Doar șapte țări au relaxat măsurile, profitând de o situație pandemică mai bună.

Una dintre măsuri a fost folosirea boosterului. Majoritatea statelor au decis să o folosească, la început, pentru cele mai vulnerabile persoane. Extinderea la populația generală ar putea fi „următorul pas”, a spus, joi, Marco Cavaleri, șef al departamentului pentru sănătate și vaccinuri la Agenția Europeană pentru Medicamente.

România a dat drumul administrării dozei a treia din 28 septembrie pentru populația generală, cu condiția să fi trecut șase luni de la primirea rapelului.

Recomandarea Agenției Europene a Medicamentelor este de a se folosi doza de booster de la Pfizer sau Moderna pentru toate persoanele de peste 18 ani, dar fiecare stat are posibilitatea de a-și organiza campania de vaccinare după propria dorință.

Doza booster pentru toți

Din septembrie, o mare parte din Europa oferă o a treia doză celor mai vulnerabile persoanele, celor în vârstă sau cu afecțiuni imunodeprimate. Un studiu german a arătat că 40% dintre cei cu vârsta de peste 70 de ani nu aveau anticorpi neutralizanți la șase luni după vaccinare, a declarat Leif Erik Sander, șeful grupului de cercetare pentru imunologia infecțiilor și cercetarea vaccinurilor de la Berlin Charité.

În Germania, ministrul sănătății, Jens Spahn, vrea să pună la dispoziție pentru toți cetățenii doza „booster”. Dar comitetul de imunizare al țării, STIKO, limitează încă a treia vaccinare la persoanele în vârstă sau vulnerabile.

„Am avea mai puțini pacienți cu COVID în secția de terapie intensivă dacă s-ar fi vaccinat mai mulți oameni”, a spus Spahn într-o conferința de presă susținută miercuri, înainte de a sublinia politica țării în afara acestor probleme: măsuri de sănătate publică; sprijinirea caselor de îngrijire; și „foarte multe doze booster”.

STIKO a anunțat că va decide privind extinderea programului „în câteva săptămâni”.

„Booster” obligatoriu în Grecia

Grecia a dus mai departe administrarea dozei a treia de vaccin. De vineri, imunizarea cu „booster” nu numai că a devenit disponibilă pentru toată populația, dar este și obligatorie.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat miercuri că guvernul elen are în vedere adăugarea unei date de expirare certificatelor de vaccinare, la șase luni după prima schemă de vaccinare. Fără un permis COVID, oamenii vor avea dificultăți să intre în magazine, baruri, restaurante, săli de sport și multe altele facilități care necesită un permis valid.

A patra doză?

În Ungaria, dozele „booster” sunt disponibile încă din luna august, în condițiile în care autoritățile din țara vecină s-au bazat încă de la începutul pandemiei pe seruri cumpărate din Rusia și China. Eficacitatea mai redusă, în special al vaccinului chinez, face ca imunitatea să scadă rapid, iar în iarnă, Ungaria s-ar putea să fie nevoită să apeleze la a patra doză.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și-au actualizat în această săptămână ghidul, indicând că anumite persoane vulnerabile ar putea fi eligibile pentru a patra doză la începutul anului viitor. Agenția Europeană pentru Medicamente are în vedere și această opțiune.

„Urmărim această chestiune”, a spus Cavaleri, adăugând că „nu putem exclude” faptul că pentru persoanele imunodeprimate va fi necesară o a patra doză „în viitorul apropiat”. El a spus că agenția colectează în prezent date despre a patra doză și va face o recomandare în acest sens în curând.

Agenția analizează, de asemenea, datele privind un vaccin „booster” diferit de cel inițial. Multe țări oferă deja această abordare mixtă, iar datele inițiale sugerează că ar putea oferi un răspuns imunitar mai puternic decât trei doze de același timp.

În România, la booster se administrează vaccin ARNm (Pfizer sau Moderna) chiar și celor care au primit AstraZeneca la doza 1 și rapel.

Urmărește-ne pe Google News