Pe fondul absenteismului care a inregistrat cote record, 29%, Jean Marie Le Pen a adunat 17,02% din voturi. Invingator in primul tur a fost actualul presedinte Jacques Chirac, cu 19,67% din voturi. Premierul Lionel Jospin, considerat la un moment dat favorit, nu a intrunit decat 16,07% din sufragii.
Imediat dupa anuntarea primelor estimari ale institutelor de sondaje, o unda de soc a strabatut intreaga lume, din Europa trecand prin Orientul Mijlociu si pana in Statele Unite. Mii de francezi au iesit pe strazi pentru a protesta fata de „lovitura grea data democratiei prin accederea lui Le Pen in turul doi”. Dar cine este aceasta „sperietoare politica”, ce a pus pe jar intreaga Europa? Jean Marie Le Pen este originar din Bretagne, fiind nascut pe 20 iunie 1928. Lui ii place sa reaminteasca faptul ca a fost crescut intr-o casa cu pamant pe jos.
In anii ‘70, el a coagulat toate miscarile de extrema dreapta din Franta sub un singur nume: Frontul National. Le Pen a candidat de patru ori la prezidentiale. Din 1974, cand a obtinut doar 0,74 % din voturile exprimate, popularitatea lui Le Pen a crescut de la an la an. In 1988 el a obtinut 14,4 % din voturi, iar la alegerile prezidentiale din 1995 a intrunit 15,1 % din sufragii
Situatia de acum din Franta se aseamana cu cea din 1999 din Austria, cand Partidul Libertatii, FPO, al lui Jorg Haider, a devenit a doua forta politica a tarii.
Evreii sunt sfatuiti sa paraseasca Franta
Reactiile politice internationale nu au intarziat sa apara dupa imensa surpriza de la alegerile din Franta. Ministrul de interne israelian, Elie Yishai, i-a indemnat pe evreii din Franta sa-si faca valizele si sa emigreze fara intarziere in Israel. Ministrul de externe al Germaniei, Joschka Fischer, a afirmat ca rezultatul alegerilor din Franta este „extrem de alarmant”. La randul lui, ministrul belgian de externe, Louis Michel, s-a declarat „asurzit si sub soc” in urma accederii in turul doi al lui Le Pen.
Totusi, liderul extremei dreapta franceza a primit si cateva mesaje de felicitare din partea altor sefi de partide extremiste. Este cazul lui Vladimir Jirinovski, Rusia, si al lui Istvan Csurka, seful extremei dreapta din Ungaria.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!