În timp ce Franța a impus vineri interzicerea cirulației pe timpul nopții, Spania a anunțat, duminică, instituirea stării de urgență, iar Italia decretarea de noi restricții.
Spania, din nou în starea de urgență
Spania, care se confruntă cu o explozie de noi cazuri de coronavirus, a intrat de duminică în starea de urgență, pentru a doua oară de la începutul pandemiei.
Măsura a fost luată de Consiliul de Miniștri, reunit duminică dimineață într-o ședință extraordinară la Madrid, la solicitarea administrațiilor din cel puțin nouă regiuni. Este pentru a doua oară de la declanșarea pandemiei când guvernul spaniol este nevoit să ia această decizie.
Drept urmare, în toate regiunile din Spania vor fi introduce restricții de circulație pe timp de noapte între orele 23:00 și 06:00.
Presa locală susține că guvernul spaniol intenționează să prelungească starea de urgență până în aprilie, anul viitor.
Spania a înregistrat pe 23 octombrie 19.851 de noi cazuri cu COVID-19, iar numărul total de infecții de la începutul pandemiei a depășit un milion.
Restricții dure în Italia și proteste anti-izolare
Aproape 20.000 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore și în Italia, potrivit bilanţului anunţat de autorităţi sâmbătă, un record naţional.
În total, peste 500.000 de cazuri de infectare şi 37.000 de decese au fost contabilizate în prima ţară europeană afectată dur de pandemie.
Italia a înăsprit duminică restricţiile, în ciuda opoziţiei guvernatorilor regiunilor şi a manifestaţiilor anti-izolare.
Toate cinematografele, teatrele, sălile de gimnastică şi piscinele se vor închide începând de luni, scrie Reuters.
Şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise, în timp ce 75% dintre cursurile la licee şi universităţi vor avea loc online.
Populaţia a fost îndemnată să evite pe cât posibil transportul în comun şi deplasările în afara comunităţii.
Germania, noi restricții de călătorie și masca obligatorie la Berlin
Institutul Robert Koch (RKI) anunţa sâmbătă că numărul infecţiilor noi a ajuns în Germania la 14.714, iar umărul total de cazuri de la începutul pandemiei până în prezent a ajuns la peste 435.000.
În aceste condiții, cancelarul Angela Merkel a îndemnat din nou oamenii să rămână acasă și să reducă pe cât mai mult posibil socializarea.
Sâmbătă seară, în Berlin s-au impus noi restricții, precum portul obligatoriu al măștii în piețe, centre comerciale, la cozi și pe 10 străzi comerciale aglomerate. De asemenea, orașul urmează să detașeze peste 1.000 de ofițeri de poliție pentru aplicarea noilor reguli potrivit DW.com.
Pe măsură ce infecțiile cresc în toată Europa, Ministerul German de Externe a declarat că Elveția și Polonia fac parte din zonele cu risc, ceea ce înseamnă că cei care călătoresc de acolo trebuie să fie testați și să intre în carantină la întoarcerea în Germania.
Franța impune interdicția de a circula noaptea
Restricţiile de circulaţie impuse în Ile-de-France şi marile metropole afectează acum 54 de departamente şi Polinezia, ceea ce înseamnă că 46 de milioane de francezi, adică doi francezi din trei, nu au voie să se deplaseze între orele 21:00 şi 06:00.
Între aceste ore sunt închise, de asemenea, barurile, restaurantele şi magazinele în zonele unde se aplică măsura menţionată.
Franța a înregistrat duminică 52.010 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, după ce sâmbătă raportase 45.422 de noi contagieri, a anunțat Ministerul Sănătății, relatează Reuters.
Belgia, numărul noilor infectări a explodat în octombrie
Cu o incidenţă a cazurilor de 932 în decursul a 14 zile, Belgia este una dintre cele mai grav afectate din Europa.
Potrivit Deutsche Welle, între 1 şi 22 octombrie numărul zilnic de noi îmbolnăviri a crescut de la 1300 la 13.200.
Sâmbătă, Belgia a raportat 17.568 de cazuri noi de COVID, ajungând de la începutul pandemiei până în prezent la 305,409 de infectări și 10,737 de decese cauzate de coronavirus.
Ministrul belgian al Sănătăţii consideră că ţara se află „în faţa unui tsunami”, iar autoritățile se așteaptă ca la jumătatea lunii noiembrie, toate cele 2000 de paturi de la Terapie Intensivă să fie ocupate.
Dacă nu se va opri înmulţirea infectărilor cu coronavirus și a internărilor în spital, autoritățile din Belgia se vor vedea în situația de a nu mai putea evita carantina totală, afirmă un important virusolog belgian, potrivit Agerpres.
„Într-un astfel de caz, am fi nevoiţi să luăm în considerare măsuri şi mai restrictive, care ar însemna un ‘lockdown’ ca cel impus în martie şi aprilie”, a declarat un afirmă un important virusolog belgian, Yves Van Laethem, într-un interviu, citat de Reuters.
România ia în calcul interzicerea circulației pe timp de noapte
Tot mai multe localități din România au trecut de pragul de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar autoritățile ar putea restricționa, în curând, circulația pe timp de noapte, potrivit declarațiilor făcute recent de premierul Ludovic Orban.
În acest moment peste 300 de localități din România sunt în scenariul roșu.
Intrarea în scenariul roșu presupune impunerea mai multor restricții, precum obligativitatea măștii de protecție în spațiile în aer liber, închiderea restaurantelor și a cafenelelor, precum și închiderea școlilor și continuarea lecțiilor în regim online.
Duminică, 25 octombrie, România înregistra 3.855 de cazuri noi și 73 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total de cazuri confirmate de la începutul pandemiei a ajuns pe teritoriul țării noastre la 209.648.