Noul val de restricții impuse de guvernele europene pentru combaterea COVID se lovește tot mai mult de opoziție.

Iar această opoziție este diversă: de la simpli cetățeni obosiți de măsurile impuse, la protestatari de extremă-dreapta care speculează situația și până la oameni de afaceri care încearcă să își protejeze sursele de venit.

În multe cazuri, chiar autoritățile locale sunt cele care rezistă măsurilor impuse de la centru.

Extremiști în stradă, la Bratislava

Sute de oameni s-au strâns sâmbătă la Bratislava, în fața Guvernului, pentru a protesta față de noile măsuri de restricție, într-un moment în care reuniunile în grupuri mai mari de șase persoane sunt interzise, scrie publicația locală Slovak Spectator.

Manifestanții, mulți dintre ei ultrași și suporteri ai unui partid de extremă dreapta, au aprins fumigene și au aruncat cu pietre și sticle în polițiștii care încercau să controleze mulțimea.

După ce situația a escaladat, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a respinge protestatarii.

Mai mulți oameni au fost răniți, inclusiv polițiști.

Slovacia s-a descurcat foarte bine în primăvară în combaterea virusului, dar numărul de cazuri a început să crească vertiginos în ultimele săptămâni. Sâmbătă, autoritățile au anunțat 1.567 de noi cazuri, o cifră ridicată pentru țara cu puțin peste 5 milioane de locuitori.

Printre altele, săptămâna trecută, Slovacia a impus obligativitatea măștilor inclusiv pe străzi și în zonele centrale ale orașelor. Sălile de fitness, saunele și piscinele au fost închise, la fel și restaurantele și barurile, dar doar cele care funcționează în interior.

Manchester refuză deciziile Londrei

În orașul din nordul Marii Britanii, nici autoritățile locale, nici locuitorii nu vor să fie plasați în nivelul trei de restricții, așa cum își dorește guvernul de la Londra.

Manchester se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri | FOTO: Hepta

Premierul Boris Johnson a anunțat vineri că situația din regiune, care este plasată în acest moment pe nivelul doi al restricțiilor, se înrăutățește.

Primarul Andy Burnham a subliniat că mutarea orașului în cel mai înalt nivel de alertă – care include închiderea majorității barurilor și interzicerea celor mai multe întâlniri între oamenii din familii diferite – ar echivala cu un lockdown care pedepsește populația, fără să ofere niciun sprijin în schimb.

Oficialii locali consideră insuficiente compensaţiile financiare oferite de guvern pentru afacerile care se închid, iar oamenii de afaceri sunt de acord.

”Cred că este o opinie unanimă în oraș că Andy Burnham vorbește pentru noi toți”, a declarat pentru BBC Karina Jadhav, patroana unui restaurant din Manchester.

Johnson a avertizat însă că va trece peste opinia locală, dacă va fi nevoie.

”Dacă nu ajungem la un acord, voi fi nevoit să intervin pentru a proteja spitalele orașului și pentru a-i salva pe locuitorii din Manchester”, a spus premierul, în vreme ce Burnham a avertizat că va ataca în instanță o astfel de decizie .

Autoritățile locale din Madrid, în dispută constantă cu guvernul central

Săptămâna trecută, capitala Spaniei a obținut o victorie de etapă în lupta cu guvernul central pe tema restricțiilor.

O instanță a respins deciziile care impuneau restricții de circulație pentru oamenii din zece orașe ale regiunii Madrid.

Imediat însă, guvernul central a declarat stare de urgență și a forțat autoritățile regionale să reimpună aceste restricții.

A fost doar ultimul capitol al unui conflict de lungă durată pe tema pandemiei între guvernul central, condus de premierul socialist Pedro Sanchez, și autoritățile locale de dreapta din Madrid, regiune condusă de o coaliție cu Partidul Popular în frunte.

În acest moment, cele două tabere sunt într-o dispută pe tema nivelului de intensitate al epidemiei din regiune.

Invocând cifre care sugerează îmbunătățirea situației, cifre pe care guvernul central nu le crede, oficialii locali din Madrid continuă să ceară ridicarea stării de urgență, notează TheLocal.es.

Victorie a oamenilor de afaceri din Berlin

Probleme există și în Germania, unde mai multe decizii ale instanței împiedică guvernul să aplice restricțiile necesare pentru combaterea epidemiei.

În Berlin, un tribunal a dat dreptate unui grup de oameni de afaceri și a decis să suspende restricțiile de program impuse barurilor și restaurantelor din oraș.

”Nu este clar că închiderea restaurantelor și barurilor între 23.00 și 06.00 ar ajuta la combaterea contagiunii”, a precizat instanța, potrivit CNN.

Măsura, care a intrat în vigoare pe 10 octombrie, a fost ”o încălcare disproporționată a libertății” industriei ospitalității, a precizat instanța.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat că este ”foarte dezamăgit” de această decizie și a precizat că ”nu există nicio îndoială că în marile orașe, în special în orele târzii, ce se întâmplă în locurile publice și private duce la creșterea numărului de infectări”, notează AFP.

 
 

Urmărește-ne pe Google News