UPDATE 22:00: Un bilanț reviziuit, citat de Reuters, confirmă decesul a cel puțin 180 de persoane. Cel puțin 156 de oameni și-au pierdut viața în Germania și cel puțin 27 în Belgia. Bilanțul rămâne însă unul provizoriu, fiind multe persoane date în continuare dispărute.
Mașinile scufundate sub ape sunt verificate acum, în căutarea unor posibile victime, în timp ce apele inundațiilor încep să se retragă.
UPDATE 20.30: Cel puțin 168 de persoane au murit în Germania și Belgia în urma inundațiilor devastatoare, arată cel mai recent bilanț citat de agenția Reuters.
Sute de oameni sunt dați dispăruți sau izolați în zone inaccesibile din cauza nivelurilor ridicate ale apei, în timp ce liniile comunicare sunt încă blocate în unele regiuni.
Aproximativ 141 de oameni au murit inundațiilor din Germania, considerat cel mai grav dezastru de mai bine de jumătate de secol. Printre ei se numără 98 din districtul Ahrweiler, la sud de Köln, potrivit poliției.
În Belgia, numărul morților a crescut la 27, potrivit centrului național de criză, care coordonează operațiunea de ajutorare.
UPDATE 10.30: Bilanţul victimelor în urma inundațiilor devastatoare din Germania a crescut sâmbătă la cel puţin 133 de morţi, ceea ce ridică la 153 numărul deceselor înregistrate în Germania şi Belgia, relatează agenția France Presse.
Cel puțin 90 de persoane și-au pierdut viaţa în landul Renania-Palatinat, cel mai afectat de inundaţii, a anunțat sâmbătă poliţia. Autoritățile se tem că bilanțul ar putea crește în următoarele ore. Alte 618 de persoane sunt în continuare dispărute, la două zile de la inundațiile masive.
Alte 43 de decese au fost în Renania de Nord-Westfalia, un alt land german lovit de dezastru şi 20 de decese în Belgia.
În Germania, unde numărul pesoanelor decedate este de peste 100, președintele Frank-Walter Steinmeier a spus că a fost „șocat” de dezastru, înainte de o vizită într-o regiune afectată de inundații sâmbătă.
„Locuri întregi sunt marcate de dezastru. Mulți oameni au pierdut ceea ce au construit toată viața”, a spus Frank-Walter Steinmeier în cadrul unei conferințe de presă.
În acest timp, echipajele de salvare încearcă să dea de oamenii dispăruți. Vineri, nu au putut să intervină din cauza condițiilor meteo.
Rețelele de telefonie încă sunt picate în mult zone, drumurile grav avariate, iar peste 100.000 de locuințe nu au curent electric.
În districtul Ahrweiler din Renania-Palatinat, oficialii au anunțat că aproximativ 1.300 de persoane lipsesc vineri – dar au adăugat că cifra „scade la fiecare oră”. Mulți dintre cei dispăruți nu puteau fi, de fapt, contactați și erau izolați.
Un locuitor al satului Ahrweiler din Schuld a declarat pentru AFP că mașinile au fost luate de ape și casele s-au prăbușit în scene pe care le-a asemănat cu o „zonă de război”.
Roger Lewentz, ministrul de interne pentru Renania-Palatinat, a declarat presei locale că este foarte probabil ca numărul morților va crește.
„Când nu mai ai vești despre oameni de atât de mult timp … trebuie să te temi de cel mai rău”, a spus Roger Lewentz.
Dezastru și în Belgia, dar și alte țări europene
Situația nu este extrem de gravă doar în Germania, dar și în Belgia, unde armata a fost trimisă în patru dintre cele 10 regiuni ale țării pentru a ajuta.
Aici, cel puțin 20 de oameni au murit în ceea ce premirul țării, Alexander de Croo, a catalogat „cele mai catastrofale inundații pe care le-a avut vreodată țara noastră”. El a decretat ziua de 20 iulie zi de doliu național.
Echipe de salvare din Franța, Italia și Austria au fost trimise în orașul Liege, unde locuitorii au fost evacuați după inundațiile produse într-un timp extrem de scurt.
Între timp, în Olanda, mii de oameni s-au refugia din provincia Limburg, în timp ce apele în creștere au inundat mai multe orașe și au străpuns un dig. Ulterior, apele s-au retras din Maastricht și din orașele din apropiere, unde locuitorii au putut să se întoarcă vineri la casele lor.
În Elveția, lacurile și râurile s-au umflat după ploi abundente. Râul care traversează capitala elvețiană Berna a depășit malurile vineri. Lacul Lucerna a inundat orașul, iar oamenilor din Basel li s-a spus să se stea departe de râul Rin.
Previziuni sumbre
Intensitatea și amploarea inundațiilor din Germania i-au șocat și pe experții climatici, care nu se așteptau ca recordurile de precipitații să fie depășite așa de mult și într-o regiune așa de mare.
Aceștia anunță de ani de zile că ploile de vară și valurile de căldură vor deveni mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om, însă amploarea dezastrului tot a fost una care să-i suprindă. Așa că acum lansează un avertisment: astfel de fenomene extreme vor fi tot mai frecvente, căci aceasta va fi „noua normalitate”.
„Faptul că alte părți ale emisferei nordice suferă în prezent valuri de căldură și incendii record ar trebui să ne amintească cât de periculoasă ar putea deveni vremea într-o lume tot mai caldă”, a declarat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading.
Oamenii de știință spun că guvernele trebuie să reducă atât emisiile de CO2 care alimentează evenimente extreme, cât și să se pregătească pentru o vreme mai extremă.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9Foto: EPA