Întrebat de ce crede că nu a fost reinvestit în funcție, Tudorel Toader a reacționat. „Vă rog să-i întrebați pe cei competenți”.
Tudorel Toader a fost membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție.
Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz, iar primul ministru aprobă.
Bogdan Aurescu îl are ca supleant pe un fost cosilier al lui Cătălin Predoiu
Ministerul Justiției l-a propus pe Bogdan Aurescu, ministru de externe, pentru a reprezenta România în Comisia de la Veneția. Supleant a fost propus un fost consilier personal de-al ministrului justiției, Sebastian Rădulețu.
Potrivit site-ului organizației internaționale, Aurescu și Rădulețu sunt oficial noii reprezentanți ai României.
Rădulețu este din 2015 profesor de drept la Facultatea de Drept din Craiova. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al ministrului justiţiei în perioada iulie – decembrie 2008. La vremea respectivă, ministru al justiției era Cătălin Predoiu.
„Nu pot să vă dau nicio informație despre numirea mea. Nu am certitudinea că vorbesc la telefon cu persoana care s-a recomandat”, a declarat Rădulețu, pentru Europa Liberă.
La întrebarea dacă a susținut un concurs pentru acest post, fostul consilier al lui Predoiu a închis telefonul.
Numirea unui reprezentant în cadrul instituției de pe lângă Consiliul Europei trebuie să acopere exigențele nominalizate în regulamentul de funcționare – „experți independenți care au atins eminența prin experiența lor în instituții democratice sau prin contribuția la întărirea Legii sau a științelor politice”.
Între cerințele postului se află și „promovarea statului de drept și a democrației”.
Contactat de Europa Liberă, Guvernul nu răspuns care au fost criteriile de selecție a celor doi reprezentanți ai României în Comisia de la Veneția.
Foto: captură lege5.ro (Sebastian Rădulețu)