Primul mare centru dedicat gimnasticii de performanță a fost construit la finalul anilor 60, la Onești.

Nadia Comăneci era la grădiniță, la Onești, când a început să practice gimnastica și a fost descoperită de antrenorul Marcel Duncan. Clubul sportiv din oraș se numea atunci „Asociația Sportivă Flacăra”.

Prima sală de sport construită la Onești a fost cea de atletică grea (lupte), iar apoi, la finalul anilor 60, s-a terminat de făcut și sala de gimnastică.

Sălile nu au fost consolidate niciodată în aproape 50 de ani, iar astăzi, au nevoie de reparații capitale. În sala de lupte plouă, așa încât clubul a pus burlane pe interior pentru ca apa să nu cadă direct pe sportivi, potrivit Europa Liberă.

Instalațiile sanitare au vechimea sălii. De asemenea, este nevoie de instalații noi de încălzire, ventilație, precum și de alte geamuri, a spus președinta Clubului Sportiv Onești, Ingrid Istrate.

În spatele sălii de gimnastică sunt cazați sportivii, printre care componentele lotului olimpic de junioare la gimnastică. Fetele stau câte trei în cameră, iar în cei nici 12 metri pătrați nu există birou, deși fetele locuiesc la club tot anul.

20 de milioane de euro pentru renovarea CSM Onești și construirea unui muzeu „Nadia Comăneci”

Federația Română de Gimnastică și CSM Onești au făcut un plan de renovare a bazei CSM Onești, însă, de un an, nu găsesc cele 20 de milioane de euro necesare. Studiul de fezabilitate al proiectului de modernizare prevede și construirea unui muzeu „Nadia Comăneci” la CSM Onești.

La Onești vin deseori turiști străini, care cer să vadă muzeul Nadiei Comăneci. Doar că acesta nu există.

Ingrid Istrate spune că, în schimbul a 10 dolari de persoană, le arată vizitatorilor străini sala în care s-a pregătit Nadia Comăneci pentru performanțele care au făcut din România o țară cunoscută în toată lumea.

Citește materialul integral pe Europa Liberă:

Urmărește-ne pe Google News