În ultima săptămână, mai multe țări europene au înregistrat rate record de infecții, notează CNN.

Încă din primăvară, țări precum Franța, Germania, Italia și Spania au înregistrat o astfel de creștere în ceea ce privește numărul de cazuri noi.

Țări precum Grecia și Croația, în mare parte scutite de primul val al pandemiei, s-au confruntat și ele cu creșteri rapide în august, deoarece turiștii și-au petrecut vacanțele în aceste zone.

Hotărâte să evite revenirea la carantină, autoritățile au luat măsuri legislative menite să oprească răspândirea virusului.

Printre altele, cluburile de noapte au fost închise în Italia și în Grecia, iar purtarea măștilor faciale a devenit obligatorie într-un număr din ce în ce mai mare de spații publice sau chiar în aer liber, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană: au fost înăsprite, treptat, mai multe măsuri. Astfel, lupta împotriva COVID-19 a devenit, în ultimele două săptămâni, o chestiune de lege și ordine.

Purtarea măștilor faciale, o problemă la nivel continental

Până de curând, respectarea normelor valabile în sediile companiilor, magazinelor sau în transportul public de persoane cădea în sarcina angajaților desemnați.

În întreaga Europă au fost raportate dificultăți în aplicarea regulilor privind purtarea măștilor faciale. De exemplu, au fost pasageri cărora li s-a cerut să coboare de pe micile bărci care transportau turiștii pe canalele Veneției. Ba mai mult, un șofer de autobuz a fost ucis în Franța, în luna iulie, după ce a fost atacat de câțiva pasageri cărora li se ceruse să-și pună măști faciale.

Odată cu introducerea obligativității purtării măștilor de protecție chiar și în aer liber, sarcina respectării acestei dispoziții revine polițiștilor.

„Am fost în prima linie”, a spus Damien Cospanza, un șofer de autobuz din Marsilia, oraș în care purtarea măștii a devenit obligatorie începând de marțea trecută. „Oamenii nu ascultă prea mult de un șofer, dar vor asculta de poliție”, a adăugat acesta.

Recent, premierul Franței, Jean Castex, a anunțat că, începând cu data de 17 august, polițiștii au efectuat 30.000 de controale în companii și magazine. Oamenii legii au aplicat 1.900 de amenzi și au închis 53 de unități.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News