Americanii care vizitează Italia, Grecia sau Spania în această vară sunt norocoși: mesele, hotelurile și excursiile sunt mai ieftine pentru ei decât au fost în ultimele câteva decenii.
Motivul: moneda euro s-a prăbușit la o valoare de aproximativ 1,03 dolari, scăzând cu peste 8% față de dolarul american de la începutul anului.
Euro se tranzacționează prin urmare la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2002 și până acum. Cei mai mulți analiști cred că, oricum, euro nu a atins încă nivelul minim. Există previziuni potrivit cărora ar putea atinge chiar o paritate perfectă.
Ceea ce este bun pentru turiștii americani este neplăcut însă pentru companiile europene care trebuie să cumpere energie, materii prime și componente la prețuri în dolari.
Costul mai mare al importurilor ar putea crește și mai mult prețurile în cele 19 țări din zona euro, unde inflația anuală a sărit la un nivel record de 8,6% în iunie.
Ce anume declanșat devalorizarea euro, a doua cea mai utilizată monedă din lume? Analiștii au câteva explicații.
Prima ține de perspectiva economică. Temerile legate de recesiune sunt în creștere la nivel global. Dar apropierea Europei de războiul din Ucraina și dependența sa energetică istorică de Rusia au făcut-o mai vulnerabilă, în comparație cu SUA.
Prețul gazelor naturale în Europa este la cel mai ridicat nivel din luna martie.
Rusia a redus livrările de gaze către Europa, iar principala conductă Nord Stream este pe cale să intre în lucrări de întreținere. Lucrătorii din sectorul energetic din Norvegia tocmai au intrat în grevă, amenințând să agraveze criza.
„Urmează o criză la iarnă pentru zona euro și mă aștept ca prețurile la energie să rămână foarte mari”, a declarat analistul grupului financiar japonez Nomura, Jordan Rochester.
Euro are tendința de scădere atunci când apetitul pentru risc al investitorilor scade și el.
O altă problemă este comerțul. Germania tocmai a raportat un rar deficit comercial lunar, un semn că prețurile ridicate la energie pun presiune pe umerii producătorilor.
Un euro mai slab devine prin urmare necesar pentru ca exporturile blocului să devină mai competitive.
De asemenea, Europa a rămas în urma SUA în ceea ce privește creșterea ratelor dobânzilor, deși Banca Centrală Europeană se așteaptă să înceapă majorarea în această lună.
Acest lucru înseamnă că investitorii sunt mai predispuși să își depoziteze banii în Statele Unite, unde pot obține randamente mai bune.
Pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, există îngrijorări că piețele de obligațiuni din țările cu datorii mari, precum Italia și Grecia, ar putea fi supuse la presiuni.
BCE a declarat că va depune eforturi pentru a preveni ceea ce numește „fragmentarea” zonei euro, dar acesta rămâne un risc pe care comercianții îl monitorizează îndeaproape.
Clienții „sunt foarte îngrijorați în legătură cu tot ceea ce ține de Europa”, a declarat marți Kit Juckes, analist al Societe Generale.
„Datele comerciale ale Germaniei de ieri au arătat rău, iar sentimentul că excedentul de cont curent este afectat de prețurile energiei este larg răspândit. Adăugați îngrijorările legate de fragmentare și teama că economia globală o ia în jos și este greu să fii chiar și puțin optimist în privința euro”, a adăugat acesta.