Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei opriri complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creșterii economice a Chinei, ce ar urma să absoarbă o mare parte din gazul natural lichefiat (GNL), estimează AIE.

Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute doar la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.

„«Perna» oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, a mai avertizat AIE.

Condiții geopolitice și economice diferite în 2023

Agenția a subliniat că în vara anului 2023 condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor de gaze naturale ar putea fi foarte diferite de cele de anul acesta, în sens negativ.

Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a atras atenţia directorul AIE, Fatih Birol, în cadrul unei conferințe de presă.

El a menţionat astfel poziţia Rusiei, ţară care, în pofida sancţiunilor ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, a livrat totuşi în volume aproape normale gaz Europei în primul semestru al anului, abia apoi aceste livrări fiind diminuate, iar ulterior sistate complet prin gazoductul Nord Stream.

Volumul de gaz livrat Europei de Rusia în 2022 ar putea fi de circa 60 de miliarde de metri cubi, nivel „foarte improbabil” să mai poată fi atins anul viitor, când livrările de gaz rusesc către UE ar putea chiar să înceteze complet, a mai avertizat AIE.

Guvernele trebuie aşadar „să ia măsuri urgente imediat pentru accelerarea eficienţei energetice, pentru desfăşurarea energiilor regenerabile, a pompelor de căldură şi a oricărui alt mijloc de reducere structurală a cererii de gaz”, a subliniat șeful AIE. Săptămâna viitoare, acesta se va întâlni cu mai mulţi reprezentanţi ai guvernelor europene pentru a trage „semnalul de alarmă în privința iarnii viitoare”.

AIE, o agenţie înfiinţată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare a Europei (OCDE) în 1974 cu scopul de a sfătui guvernele în politicile lor energetice, urmează să publice în curând şi o „foaie de parcurs” cu propuneri de soluţii concrete care „ar permite să avem rezervele pline la 95% la începutul sezonului rece 2023-2024 şi reducerea structurală a consumului de gaz în timpul iernii”.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News