Cuprins:
În cadrul investigației, ziarul a discutat cu 15 politicieni, diplomați și analiști din cinci țări europene. Concluzia a fost că Europa se pregătește să reconsidere relațiile cu SUA, indiferent de rezultatul alegerilor. Cu toate acestea, majoritatea îngrijorărilor oficialilor europeni se concentrează asupra lui Trump.
Interlocutorii publicației americane au subliniat că sunt mai bine pregătiți pentru un al doilea mandat al lui Trump, elaborând planuri de urgență în domeniul securității și comerțului. În special, sunt vizate măsurile de „protejare a acordurilor de securitate în fața lui Trump”, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina.
Trump a amenințat Ucraina
Printre măsurile discutate, The Washington Post menționează încercările oficialilor europeni de a promova asistența militară pentru Kiev înainte de alegerile din SUA. Noua conducere a NATO și-a asumat unele dintre sarcinile Pentagonului în coordonarea acestei asistențe. Eforturi similare au fost raportate anterior de Politico și The Wall Street Journal.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că, dacă va fi ales, va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore”. Se spune că el va forța Ucraina să cedeze Crimeea și Donbasul Rusiei, iar planul său ar implica o „regândire” a acordurilor de la Minsk, cu mecanisme de aplicare.
Taxe mai mari pentru europeni
De asemenea, Trump a promis să impună taxe mari de import asupra mărfurilor europene și a amenințat că va distruge NATO. El a amenințat că va „încuraja Rusia” să atace țările NATO care nu își îndeplinesc obligațiile financiare.
Trump a impus taxe vamale pentru oțel și aluminiu din Uniunea Europeană, ultima dată când a fost în funcție. Dar, de data aceasta, el spune că ar merge mai departe. El a militat pentru cea mai semnificativă creștere a tarifelor din aproape un secol.
„Vă spun ce, Uniunea Europeană sună atât de frumos, atât de frumos, nu? Toate micile țări europene frumoase care se reunesc”, a spus el marți, la un miting din Pennsylvania. „Ei nu ne iau mașinile. Ei nu iau produsele noastre din fermă. Ei vând milioane și milioane de mașini în Statele Unite. Nu, nu, nu, vor trebui să plătească un preț mare.”
Cum se pregătesc europenii să-l contracareze pe Trump
Oficialii UE au elaborat liste de „tarife de răzbunare”, în timp ce elaborează strategii de negociere. Ei cred că ar putea să-l liniștească pe Trump oferind cooperare împotriva practicilor comerciale neloiale din China sau angajându-se să stimuleze importurile din SUA, potrivit oficialilor europeni.
„Cred că există un sentiment că ar trebui să fim mai pregătiți și să nu credem că doar pentru că sperăm să nu se întâmple un război comercial, nu se va întâmpla”, a spus un diplomat UE, vorbind, cu condiția anonimatului, pentru a împărtăși discuțiile interne.
Rușii speră să câștige Trump alegerile din SUA
Angajamentul lui Trump față de Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este incert. El a spus că vrea să-i ajute pe ucraineni „pentru că mă simt rău pentru acei oameni”. Dar el l-a învinuit și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru declanșarea conflictului, a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige și a indicat în privat că va pune capăt războiului făcând presiuni asupra Ucrainei să cedeze teritoriu, potrivit unor persoane familiare cu planul.
Administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski crede că îl poate convinge pe Trump să susțină Ucraina, dacă va deveni președinte. În același timp, elita rusă speră că, dacă Trump va câștiga, Moscova va putea pune capăt războiului ruso-ucrainean în propriile condiții.
BucovNaiv • 03.11.2024, 20:51
Ce sa faca presa. Baga frica in oameni. Europa nu este chiar asa de nevolnica. Trump a conditionat suportul nato de investitii militare de minim doua procente. Pe termen lung SUA vrea sa se concentreze asupra chinei si pacificului. Asta e strategia exousa de mai bine de un an. Si bineinteles SUA are nevoie de aliati puter ici si nu slabi. Ce-i rau in asta. Biden sau Tump, niciunul dintre ei nu ne rezolva problemele interne.
K476 • 03.11.2024, 19:06
Presedintele SUA este doar un simbol, o marioneta. Administratia nu se schimba. Presedintele poate da semnale, iar administratia face sau nu face.
Cenzurat • 03.11.2024, 18:57
Libertatea e atât de părtinitoare si prezintă știri anti Trump de zici ca românii votează în SUA haha