Cuprins:
Europenii riscă să se confrunte cu scenariul reducerii cheltuielilor americane pentru NATO în cazul în care republicanul Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale programate pe 5 noiembrie în SUA.
O nouă președinție Trump, văzută ca un pericol
În plus, nu este exclus ca Donald Trump să impună Ucrainei un acord de pace care prevede cedări teritoriale Rusiei și chiar să retragă SUA din NATO, avertizează experți de la centrul de reflecție britanic New Diplomacy Project și Fundația Friedrich Ebert, apropiată de Partidul Social-Democrat al cancelarului german Olaf Scholz.
Astfel de măsuri ar avea consecințe uriașe pentru partajarea informațiilor și viabilitatea articolului 5, clauza crucială de autoapărare colectivă a NATO, avertizează experții de la cele două centre de reflecție.
„Primul mandat al lui Trump a fost plin de tratate anulate, tarife pentru aliați și laude pentru guvernele autoritare. Liderii europeni trebuie să întărească practic și preventiv apărarea europeană, securitatea și rezistența” față de o eventuală a doua președinție Trump, a declarat Sam Goodman, unul dintre autorii studiului.
Publicarea acestui studiu vine în ajunul unei întâlniri programate joi la Londra între noul secretar general al NATO, Mark Rutte, premierul britanic Keir Starmer și secretarul său de externe David Lammy, precizează The Guardian.
Proiectul propus pentru „banca NATO”
Trump a declarat că, în cazul în care va câștiga pe 5 noiembrie, va spune Ucrainei că trebuie să încheie o înțelegere cu liderul rus Vladimir Putin. În cazul unei victorii a republicanului, ar mai rămane doar trei luni pentru a-l convinge că prețul cerut de Kremlin în schimbul păcii este inacceptabil.
Pentru a atenua impactul unei noi președinții Trump, statele membre NATO ar trebui să sprijine crearea unei instituții de creditare multilaterale aliate, în practică o „bancă NATO”, notează The Guardian, care citează din studiu.
Un astfel de mecanism ar putea duce la asigurarea surselor necesare pentru „achiziționarea de echipamente esențiale, să ofere dobânzi scăzute la împrumuturi pentru membrii alianței și să introducă o nouă linie de finanțare cu termene mai lungi de rambursare”. „Banca ar urma să fie finanțată cu subscrieri inițiale de la statele membre NATO în schimbul capitalului social autorizat”, propun autorii studiului.
Marea Britanie, îndemnată să se asigure cu acorduri bilaterale de securitate
Marea Britanie este îndemnată să se pregătească să semneze sau să-și actualizeze acordurile de securitate cu Germania, UE și Franța. Noile acorduri ar trebui să se refere la dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă, întreținerea aeronavelor, capabilități de transport aerian și capacități cibernetice comune. Se propune, de asemenea, o garanție din partea Regatului Unit de a partaja informații de la Alianța Five Eyes, care implică SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.
Autorii studiului mai prevăd și alte posibile consecințe în cazul victoriei lui Trump, cum ar fi întreruperea comunicării diplomatice între SUA și Europa, retragerea trupelor și activelor militare americane din Europa și introducerea pe scară largă a tarifelor cu riscul de a afecta Organizația Mondială a Comerțului.
Autorii consideră că „planul de pace“ preconizat de Trump pentru Ucraina va eșua probabil, deoarece Rusia dorește mai mult decât își dă seama republicanul, și anume capitularea țării invadate.
Jade McGlynn, expert la New Diplomacy Project, a declarat: „Guvernul Regatului Unit și liderii europeni trebuie să ia în considerare în mod activ măsuri pentru a sprijini preventiv Ucraina în cazul în care Trump va fi reales în noiembrie”. „El ar putea încerca să submineze NATO și să-și folosească «planul de pace» pentru a limita ajutorul letal prevăzut pe viitor pentru Ucraina”, a conchis expertul britanic.
BONY • 10.10.2024, 07:25
Tocmai duceam lipsa de un nou motiv pentru inarmare,iar o banca era absolut necesara pentru ca dobanzile de la imprumuturi sa ramana unde trebuie.
ciobanudorin_2006 • 10.10.2024, 06:34
Europa a dat prea mare importanta SUA.Daca statele europene erau unite americanii erau altceva ,asa li sa dat nas și...încearcă sa dicteze.Uneori bine alteori mai puțin bine și de aici toate relele pamantului.Goana după .....supremație care nu duce la nimic bun.Trump nu știe ce e cu el.E o marioneta în mâinile altora la fel ca mulți altii.
musatm000 • 09.10.2024, 22:02
Trump este in afara UE si pot sa apara alti "Trump" trebuie schimbat ceva in Constitutia UE pentru a ne proteja de inamicii din interior pentru a lupta solidar si pe o singura voce nu cum face Ungaria in acest moment ! Pe de alta parte nu mai trebuie recunoscut nici un sef de guvern ce a depasit doua mandate altfel ne batem joc de cetateni ! Nici o tara europeana nu are dreptul sa faca afaceri cu inamicii UE.