Pragul de alarmă al Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) este de 20 de cazuri la 100.000 de locuitori, pe o perioadă de șapte zile. Orice țară care depășește această limită are un risc epidemic ridicat.

Iar în prezent, situația nu este una roză. Concret, doar patru țări europene se situează sub acest prag, arată datele prezentate luni de ECDC.

Este vorba despre Germania, cu 18,4 cazuri de infecție la 100.000 de locuitori, Finlanda, cu 15,5 cazuri, Cipru, cu 14,6 cazuri, și Norvegia, cu 13,9 cazuri, conform datelor prezentate de ECDC luni.

În top, cu cifrele cele mai îngrijorătoare, stau Cehia, cu 167,6 cazuri la 100.000 de cazuri, Olanda, la 140,3 cazuri și Franța cu 120,3 cazuri.

În acest context, mai multe țări au impus deja restricții, iar altele se pregătesc să le anunțe în curând.

Irlanda a ales restricții mai ușoare

În Irlanda, experții medicali care consiliază guvernul au recomandat plasarea întregii țări în cel mai înalt nivel de restricții.

Dacă acestea ar fi fost implementate, toate magazinele cu excepția celor esențiale ar fi fost închise, iar circulația persoanelor restricționată, după modelul aplicat deja în martie.

Dar presa irlandeză scrie că guvernul a decis în cele din urmă să aplice restricții mai puțin dure.

Parisul, aproape de un lockdown

Parisul este și el la limita unui nou lockdown, întreaga regiune fiind catalogată drept zonă de alertă maximă.

Sâmbătă, Franța a confirmat 17.000 de cazuri de infecție în doar 24 de ore, 3.500 dintre acestea fiind înregistrate doar în zona Paris.

Din cele 200 de noi focare de infecție, autoritățile au precizat că 40% au apărut în urma activității școlare și universitare, 26% în birouri și 10% la adunările private de persoane.

Numărul zilnic de cazuri, în creștere în Franța Sursa: Worldometers

Printre măsurile deja impuse se numără închiderea sălilor de fitness și a piscinelor, limitarea reuniunilor publice la zece persoane, limitarea la 50% a capacității sălilor de cinema sau teatru și restricționarea vizitelor din căminele de bătrâni.

Măsurile anunţate includ închiderea totală a barurilor, în timp ce restaurantele ar putea rămâne deschise cu „îndeplinirea strictă” a noului protocol sanitar.

Stare de urgență în Cehia

Cehia a declarat deja stare de urgență. Starea de urgenţă a mai fost instituită de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, însă de data aceasta frontierele Cehiei vor rămâne deschise.

La evenimente şi adunări publice, numărul maxim de participanţi este de 10 în interior şi 20 în aer liber. Evenimentele sportive profesioniste vor avea loc fără spectatori. Companiile, magazinele şi restaurantele nu sunt afectate de aceste noi reglementări.

Creștere substanțială a numărului de cazuri zilnice în Cehia Sursa: Worldometers

Un nou record al numărului de contaminări zilnice cu COVID-19 a fost atins vineri, când s-au înregistrat 3.792 de cazuri.

Scandal după impunerea unui lockdown parțial la Madrid

În Spania, autoritățile din regiunea Castilla y León au anunțat că orașele Palencia și Leon vor urma exemplul capitalei Madrid și a altor municipalități și va intra într-un lockdown parțial.

Numărul de cazuri zilnice arată că Spania este una dintre țările europene greu lovite de al doilea val COVID Sursa: Worldometers

Dar între timp, în Marid, restricțiile au declanșat un conflict între autoritățile regionale și cele centrale.

Guvernul condus de socialiști a impus aceste măsuri după ce guvernul regional conservator de la Madrid a votat împotriva lor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News