„Contracepția este esențială pentru egalitatea de gen. Oamenii trebuie să poată face alegeri informate cu privire la corpul și la sănătatea lor sexuală”, scrie, pentru site-ul Euronews, Robert Biedroń.
Acesta este europarlamentar de centru-stânga și promotor al drepturilor comunității LGBT. Articolul despre contracepție l-a publicat în contextul în care, în această perioadă, se sărbătorește dragostea la nivel internațional.
Europarlamentarul Robert Biedroń consideră că e momentul potrivit pentru a reflecta asupra accesului la metodele contraceptive.
„Accesul la contracepție de calitate și la informații despre asta este esențial pentru drepturile sexuale și reproductive, care sunt drepturi ale omului”, scrie politicianul. El susține și că aceste drepturi sunt strâns legate de dreptul fundamental la sănătate și de combaterea violenței bazate pe gen.
Persoanele tinere și vulnerabile financiar sunt cele mai afectate
Când femeile au șansa să decidă dacă și câți copii ar vrea să aibă, au și oportunități mai bune de educație și de muncă, notează Robert Biedroń. Iar toate astea formează și familii mai fericite, consideră politicianul, respectiv societăți prospere.
Până să ajungem în acest punct însă, avem o mulțime de bariere de depășit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Printre acestea se numără: accesul limitat la metodele de contracepție disponibile, calitatea slabă și accesul limitat la servicii, în special în rândul persoanelor tinere și vulnerabile financiar.
„Sunt convins că UE ar trebui să joace un rol-cheie în asigurarea unor servicii contraceptive de calitate în fiecare colț al Uniunii, de la țărmul Portugaliei până la coasta României și a Bulgariei”, mai scrie europarlamentarul.
Acesta consideră că e necesar să fie asigurate aceleași beneficii în toată Europa, astfel încât femeile din Polonia, de pildă, să aibă aceleași resurse precum cele din Spania sau Franța.
În Polonia, avortul este interzis din 2021, cu excepția sarcinilor rezultate în urma unui viol sau care pun în pericol viața mamei.
„În Polonia, contracepția de urgență este disponibilă doar pe bază de rețetă”
Atlasul politicilor de contracepție din Europa, din 2024, realizat de Forumul parlamentar european pentru drepturile sexuale și reproductive (EPF), arată că în doar 10 țări din cele 47 analizate, guvernele au pus la dispoziție online informații bune sau foarte bune despre metodele contraceptive. Raportul arată, de asemenea, că în mai puțin de jumătate dintre țări, statul acoperă mijloacele contraceptive. Europarlamentarul atrage atenția că Ungaria, Polonia – țara sa de origine – și Armenia se află pe ultimele locuri.
La polul opus, Luxemburg, Franța, Belgia și Marea Britanie acoperă în totalitate contraceptivele pentru tineri și grupurile vulnerabile. În același timp, oferă consiliere gratuită în acest sens.
„Contracepția de urgență este disponibilă doar pe bază de rețetă”, a precizat Biedroń în articolul pentru Euronews. „În cadrul guvernului polonez, am lucrat din greu pentru a elimina necesitatea unei rețete, astfel încât contracepția de urgență să fie în curând disponibilă pentru toate femeile și fetele”.
Dincolo de exemplul privind țara natală, politicianul arată că e necesar ca persoanele să facă alegeri în cunoștință de cauză în ceea ce privește corpul și sănătatea lor sexuală. Iar asta depinde în mare măsură de acțiunile autorităților publice europene.
„Numai așa putem garanta că adulții, în special femeile și fetele din Uniunea Europeană, pot face alegeri libere și în cunoștință de cauză și pot avea acces la drepturile de sănătate sexuală și reproductivă și la toate serviciile de asistență medicală, fără nicio formă de discriminare”.