„De ani buni, singura țară care se opunea accesului nostru în spațiul Schengen a fost Olanda. Iată că un efort comun de acțiune românească și europeană a convins decidenții politici din Țările de Jos să își schimbe poziția și, în această săptămână, Haga ne-a dat o veste bună. Olanda susține aderarea noastră”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
În condițiile în care acum și Suedia sprijină România, singura țară care se mai opune este Austria. „Guvernul, prin cancelarul Karl Nehammer și ministrul de interne, Gerhard Karner, tot susține, în mod absolut incorect, că nu trebuie să fim acceptați în Schengen. Poziția Austriei este discriminatorie și sperăm că Viena își va revizui, în data de 8 decembrie, decizia și nu ne va bloca”, a adăugat Tomac.
Europarlamentarul a precizat că dacă Austria va fi singura țară care va bloca accesul României la Schengen, soluția este o scrisoare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
„În cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spațiul Schengen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE – pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane”, a afirmat Tomac.
Potrivit acestuia, „nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spațiul Schengen”, iar România trebuie să fie pregătită „imediat” cu un răspuns în caz de blocaj.
Afirmațiile lui Eugen Tomac au venit în contextul în care, cu numai câteva zile înaintea votului din Consiliul JAI al Uniunii Europene privind extinderea spațiului Schengen, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat că poziția Austriei rămâne aceea de a nu agrea intrarea României și a Bulgariei în Schengen, invocând valul migraționist.
Precizările ministrului austriac au venit după ce guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte a dat undă verde pentru susținerea intrării României în Schengen, iar Parlamentul Suediei a votat și el pentru. Practic, în acest moment, singura țară care se opune oficial este Austria.
Pe 23 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că temerile Austriei, conform cărora România generează sau permite migrația necontrolată, sunt neîntemeiate.
Următorul moment important privind extinderea spațiului Schengen va fi pe 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE. Atunci se va decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 8 decembrie și unde este nevoie de unanimitate la vot pentru ca România să fie admisă.