Cătălin Ivan mai spune – fără să asume integral – că Liviu Dragnea ar fi omul trimis în PSD de fostul președinte Traian Băsescu, pentru a sprijini ”statul paralel”, după cum o dovedesc informațiile publice dezvăluite în ultima vreme.
Interviu realizat de Claudiu Săftoiu
- Când s-a pus poprire pe averea lui Liviu Dragnea, pentru recuperarea unui prejudiciu de 24 de milioane de euro, s-au găsit o casă și un apartament, și vreo două mașini.
Eu vă spun: să mergi în vacanță la pescuit oceanic, presupune că ești bogat, spre foarte bogat. O vacanță de pescuit oceanic, timp de o săptămână, sau 10 zile – și vii și te mai și lauzi, îi sfidezi pe oamenii care nu au ce să pună pe masă și s-au împrumutat, ca de sărbători să aibă și ei ceva pe masă – înseamnă, avion până acolo, înseamnă cazare în zone exotice, înseamnă vapor, echipaj de cel puțin 4-5 oameni. Sunt câteva zeci de mii de euro, cheltuiți în câteva zile.
- La Bruxelles, despre această persoană, Liviu Dragnea, ce se știe? Există vreun ecou a ceea ce se întâmplă în politica de la București?
În acest moment, trebuie spus foarte clar, PSD nu este condus de pesediști. Cei care țin captiv PSD, sunt oameni aduși de ici de colo, și care nu s-au adaptat. Sunt ca niște implanturi care nu s-au prins în organism. Nici Liviu Dragnea, nici Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Darius Vâlcov, aceștia nu simt social-democrat, nu sunt pesediști cu adevărat. Nici nu cred că îi interesează prea mult de soarta PSD. Membrii de partid văd cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă. Tot mai mulți se distanțează de Liviu Dragnea. Uitați-vă cu cât chin fac aceste mitinguri.
- Cine se împotrivește, domnule Cătălin Ivan? În afară de dumneavoastră și de, sporadic, câte un membru obscur de partid, nu am văzut în PSD o masă critică, împotriva unui președinte care aduce deservicii partidului.
Ați avut semnale și sigur le-ați văzut. De exemplu: trebuiau să aibă loc alegeri în toate organizațiile județene. N-au mai avut loc. Trebuia să aibă loc un miting de un milion de oameni la București. N-a mai avut loc. Statutul partidului este făcut de Liviu Dragnea pentru el, ca să se apere el, de partid. În acest moment, pesediștii nu au nici un drept în fața lui Dragnea. Nici măcar nu au dreptul să îi spună că văd altfel lucrurile, că au altă opinie.
Cătălin Ivan: ”Unii dintre PSD-iști au fost și în guvernul Cioloș”
Liviu Dragnea a dizolvat organizații întregi. Sunt 36 de organizații în Alba, dizolvate, fără ca oamenii de acolo să știe că organizația lor a fost dizolvată. Pentru că vorbim de ”statul paralel” și de înțelegerile transpartinice: organizațiile PSD din Ardeal sunt vândute vechiului PD. Asta ca să înțelegeți și de ce PNL nu reacționează și nu face opoziție cum trebuie. PNL-ul nu poate să facă o opoziție reală la Liviu Dragnea, pentru că are o frână din partea vechiului PD, cel puțin pe zona Ardealului. Brașov, Alba, Sibiu, Cluj, Arad, sunt organizații PSD vândute, puse pe tavă de Liviu Dragnea, probabil printr-o înțelegere ascunsă, liderilor PD din Ardeal. De exemplu, președintele PSD Sibiu este interimar. Cel de la municipiu este partenerul de afaceri al celor de la (fostul, n.r.) PD. În Brașov, liderul organizației PSD se duce și îi cere voie lui George Scripcaru (președintele PNL Brașov, n.r.) să facă una, sau alta. Toți liderii PSD din zonă au fost rași – fie dați afară din partid, fie dizolvate organizațiile –, iar cei noi sunt toți interimari. Cei interimari au conexiuni foarte apropiate de liderii PD. Unii dintre PSD-iști au fost și în guvernul Cioloș. Alt exemplu: consilier județean PSD a fost dat jos abuziv, pentru ca soția, sau concubina, iubita liderului PNL să fie urcată pe listă. Femeia era pe lista PSD-ului. Va închipuiți asta?
- Unde s-a întâmplat asta?
În organizația PSD Brașov.
- Noul președinte PNL, Ludovic Orban, a dat un ”ucaz”, în tot partidul, cerând: ”Fără PSD! Nimic cu PSD!” Iar dumneavoastră spuneți că e o veselie și o horă comună PSD-PNL, prin foști PD-iști.
Liviu Dragnea s-a asigurat că rămâne în picioare, chiar dacă se va crea opoziție în PSD, cu susținere din alte părți. Iar o susținere foarte mare îi vine de la vechiul PD. Și nu cred că doar de pe zona Ardealului.(…) Eu știu bine ce se întâmplă în PSD, și văd oameni vechiului PD, actual PNL, controlând organizații PSD. Restul, ce se întâmplă în PNL, cu fuziunea lor, știu mai puține.
- Ați fost de acord cu programul de guvernare, cu care s-au câștigat alegerile în 2016. Un program dovedit de multe ori nerealist. Cum vedeți acum acel program, când toate lucrurile greu de digerat sunt mitraliate de PSD: Codul Fiscal, legile Justiției, salarizarea unitară. Toate, în pofida unei opoziții cvasi-generale.
Programul de guvernare, cum a fost gândit, era un program ambițios. Dar se putea realiza, cu câteva condiții: să ai stabilitate, să ai liniște, și câteva lucruri să se întâmple: pe fondurile europene, pe un an agricol bun. O dată cu încercarea de numire a lui Sevil Shaiddeh, acela a fost primul semnal că Dragnea are o agendă ascunsă. Niciodată, în istoria Partidului Social Democrat, nu și-a permis nici un președinte să plece de la partid cu un mandat în alb, ca să pună pe cine vrea el prim-ministrul României. Să se ducă la întâlnirea cu președintele României, fără ca cineva să aibă o idee despre cel nominalizat. Acela a fost primul moment și primul semnal că Liviu Dragnea vrea puterea absolută pentru el. Numirea lui Sevil Shaiddeh a fost jenantă, pentru că nu era din partid, nu avea anvergura necesară pentru prim-ministru. Părea, din ce spunea, că nu-și dorește această poziție.(…) Apoi Ordonanța 13 a dinamitat total programul de guvernare. S-a dus toată credibilitatea pe care România o avea în plan extern, au fost date peste cap costurile de finanțare a datoriei țării, care se rostogolește de la un an la altul, fondurile europene s-au aflat în impas și abia acum încep să se deblocheze. Suspiciunea generală creată în societate, față de orice a făcut PSD de atunci încolo, apoi momentul Grindeanu, acum toate conflictele cu premierul Mihai Tudose, permanenta nevoie a lui Liviu Dragnea de a controla singur tot a dinamitat acel program de guvernare. Cel care spunea, în decembrie trecut, că el e singurul care știe programul de guvernare, este și cel care l-a omorât.
- Sunteți la Parlamentul European, unde ne reprezintă 32 de români. Cum vă mai înțelegeți, între voi, românii, acolo?
De pe lista PSD-ului au intrat 16 europarlamentari. Dintre aceștia, din ce în ce mai puțini mai merg la ședințele delegației PSD. Nu există o coerență. Mi-ar fi plăcut să fie o unitate nu numai pe lista noastră, dar și cu ceilalți. Nu se reușește acest lucru. În acest moment, de pe lista PSD majoritatea resping ideea ca Liviu Dragnea să mai fie președinte. Mai sunt vreo doi-trei care mai cred în el. Sigur, Viorica Dăncilă, care e de la Teleorman, și e lipită ca ștampila de scrisoare, pentru că toată cariera sa politică i se datorează lui Liviu Dragnea.
- Sorin Moisa, unul dintre excepționalii tineri românii care activează de ani de zile la Bruxelles, de partea social-democrată, și-a dat demisia din PSD. Dumneavoastră ați ales să rămâneți în PSD, deși sunteți poate la fel de nemulțumit.
Am discutat mult cu Sorin Moisa și discut în continuare cu el. E unul dintre europarlamentarii cei mai activi și bine văzuți la Bruxelles, dintre românii de acolo. El este o pierdere foarte mare, și pentru PSD, și pentru grupul socialiștilor europeni.
Cătălin Ivan: ”Cunosc acest partid pe de rost. Nu mă pot desprinde”
Eu rămân în PSD, pentru că aici am crescut. Fac parte din generația în care partidul a investit: în pregătirea politică, noi am făcut școală politică la SD, în perioada 2004-2005, am urmat școli europene, am crescut lângă primarii PSD din județul Iași. Am luat-o etapă cu etapă: la tineret, la municipiu, apoi la județ, la nivel național, apoi la seniori, unde am trecut din nou prin toate etapele. Cunosc acest partid pe de rost. Nu mă pot desprinde. Mi-ar fi mai simplu probabil să mă duc într-un nou proiect politic, probabil aș fi mai liniștit. PSD este un partid din care fac parte cu mândrie. E format din oameni decenți, echilibrați, foarte apreciați. Aici este puterea PSD: are oameni foarte buni și apreciați în comunități mici. (…) Partidul va rezista tuturor liderilor pe care i-a avut și îi va avea, pentru că are baza sănătoasă. Membrii de partid probabil că nu îl vor vota pe Liviu Dragnea încă o dată.
- Dar Liviu Dragnea e un produs al PSD. Poate că nu s-ar fi putut dezvolta astfel, în alt partid românesc.
Nici vorbă: Liviu Dragnea a fost importat, adus – pe niște calcule probabil mai degrabă economice – în momentul în care PSD a câștigat alegerile. A trădat PD-ul, și a venit în PSD. Nu vreau să fac teoria conspirației, să spun că a fost trimis, ca să se facă util, să crească, și să aibă Traian Băsescu un om și în PSD. Pentru că, după aceea, lucrurile așa au și evoluat. În perioada în care noi ne luptam cu regimul lui Traian Băsescu, aflăm acum că Liviu Dragnea stătea la masă cu ei. Exponenții regimului lui Traian Băsescu erau: Kovesi, Coldea, Livia Stanciu și încă vreo câțiva. Aceștia erau ”oamenii răi” pe care noi îi aveam întotdeauna ca țintă. Păi, în perioada aceea, Liviu Dragnea îi ducea vinuri scumpe lui Coldea, juca tenis cu Coldea, tăia porcul pentru Codruța Kovesi, făcea vacanțe cu oamenii sistemului. Despre ce vorbim? Și acum ne uităm și vedem cum organizațiile PSD din Ardeal sunt sub influența PD-ului vechi. N-am de unde să știu dacă a fost un plan inițial, sau lucrurile așa au evoluat. În acest moment, este evident pentru toată lumea că Liviu Dragnea este exponentul ”statului paralel”, și a fost permanent omul regimului lui Traian Băsescu în Partidul Social Democrat.
- Ați fi dispus să candidați la președinția partidului?
Nu. Eu sunt dispus să lupt până la capăt, pentru ca acest grup de oameni care ține captiv partidul, să plece din PSD. Să eliberăm partidul, să îl deschidem către membrii săi și către societate. Toate partidele din România au pornit cu un mare defect de fabricație: nu au la modul real mecanisme de autoreglare, de control al puterii. Fie că e vorba de PNL, PSD sau alt partid, câștigătorul ia totul. Cel care a pierdut, împreuna cu cei care l-au susținut, trec pe linie moartă. În partidele din Europa de Vest, lucrurile acestea nu se întâmplă.
Regele Mihai a murit la 96 de ani. Mesajul emoționant al principesei Margareta | VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro