Descrisă drept cea mai amplă operațiune desfășurată vreodată împotriva rețelelor de boți, care joacă un rol major în implementarea atacurilor cibernetice, inclusiv de tip ransomware, acțiunea s-a concentrat pe arestarea unor „ținte”, pe distrugerea infrastructurilor criminale și pe înghețarea veniturilor obținute ilegal.
Patru persoane au fost arestate (una în Armenia și trei în Ucraina) și peste 100 de servere de internet au fost dezafectate sau întrerupte în România, Bulgaria, Canada, Germania, Lituania, Țările de Jos, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite și Ucraina.
Operațiunea inițiată și condusă de Franța, Germania și Țările de Jos a fost susținută de Eurojust și a implicat Danemarca, Regatul Unit și Statele Unite.
De asemenea, România, Armenia, Bulgaria, Lituania, Portugalia, Elveția și Ucraina au susținut operațiunea prin diferite acțiuni, cum ar fi arestări, anchetarea suspecților, percheziții și confiscări de servere.
În urma investigațiilor s-a descoperit că unul dintre principalii suspecți, care a fost arestat, a câștigat cel puțin 69 de milioane de euro prin închirierea de instrumente pentru cei care execută atacuri cibernetice.
Coordonare în timp real
Peste 20 de ofițeri din Danemarca, Franța, Germania și Statele Unite au coordonat acțiunile operaționale de la postul de comandă al Europol, iar sute de polițiști din diferite țări implicate în acțiuni au acționat pe teren.
În plus, un post de comandă virtual a permis coordonarea în timp real între ofițerii armeni, francezi, portughezi și ucraineni dislocați la fața locului în timpul activităților pe teren.
Programele (sau boții) malware le permit infractorilor cibernetici să se conecteze la un computer și, eventual, să preia controlul acestuia, odată ce au fost descărcate de pe internet, relatează Biziday.
Între rețelele de boți dezafectate, Europol menționează IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot sau Bumblebee.
De asemenea, agenția UE a vorbit despre sprijinul primit de la un număr de companii private, firma românească Bitdefender fiind menționată în capul listei, alături de Cryptolaemus, Sekoia, Shadowserver, Team Cymru, Prodaft, Proofpoint, NFIR, Computest, Northwave, Fox-IT, HaveIBeenPwned, Spamhaus și DIBD.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro