Euroscepticii în Parlamentul European nu sunt un lucru nou, dar europarlamentarele de anul acesta au adus mai mulți ca oricând. Cu toate astea, dacă euroscepticii vor să profite de numărul lor mare de mandate din plenul Parlamentului European, vor trebui să învețe să lucreze împreună.
Toți populiștii de extremă dreapta din PE încearcă să își dea seama ce alianțe ar putea să facă în noua formulă a parlamentului, însă partidele lui Farage, Salvini și Le Pen joacă rolul principal.
Nigel Farage, în particular, se află în fața unei dileme. Partidul său nou format, Partidul Brexit a luat primul loc la alegerile europarlamentare din Regatul Unit al Marii Britanii, câștigând 29 de mandate.
Dar viitorul fostului său grup parlamentar, Partidul European al Libertății și Democrației Directe (EFDD), este unul extrem de incert din moment ce mai mulți membri ai grupului parlamentar nu au mai reușit să câștige locuri în parlament de data aceasta.
Pentru a fi recunoscut în Parlamentul European, un grup trebuie să aibă cel puțin 25 de membri din cel puțin șapte țări diferite. Recunoașterea conferă grupului parlamentar acces la mai mulți bani și o mai mare influență în inițiativele legislative.
Un purtător de cuvânt al EFDD a spus că Partidul Brexit „lucrează pentru a menține grupul EFDD”. Dar cel mai probabil grupul va trebui să recruteze noi membri pentru a îndeplini criteriul de diversitate.
Lucrul acesta s-ar putea dovedi dificil, mai ales că noii membri știu că Partidul Brexit nu are de gând să stea în Parlament pentru prea mult timp. Partidul a promis că va face tot posibilul pentru a se asigura că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, ultimul termen anunțat pentru Brexit.
Va fi extrem de greu să fie convinși până și membri actuali ai grupului EFDD, cum ar fi partidul Italian populist, Mișcarea de 5 stele. Motivele sunt aceleași, Partidul Brexit e un partid care plănuiește să plece curând.
Însă partidul italian își păstrează opțiunile deschise. Un purtător de cuvânt a declarat că partidul „va vedea în săptămânile următoarea cum și cu cine” va discuta despre formarea unui grup parlamentar.
Nigel Farage însă ar putea opta pentru a se alătura unui nou bloc eurosceptic construit de partidul lui Salvini, Liga Nordului . Blocul țintește să se extindă peste grupul parlamentar Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), grup format în fostul Parlament.
Noul grup parlamentar, pe lângă Liga Nordului și Frontul Național al lui Le Pen, urmărește să includă și partidele Alternativa pentru Germania, Partidul Libertății din Austria, Adevărații Finlandezi, Partidul Popular Danez și Partidul Poporului Conservator din Estonia (EKRE).
Deși nici Matteo Salvini, nici Marine Le Pen nu sunt membri ai Parlamentului European, sunt totuși oamenii care vor dicta deciziile partidelor lor în plenul european.
Noul grup parlamentar are până acum 73 de membri, lucru care îl face al patrulea cel mai puternic grup dintr-un Parlament European cu 751 de locuri. Dar Salvini nu se oprește aici.
Săptămâna aceasta, Farage s-a întâlnit la Bruxelles nu doar cu membri ai fostului său grup parlamentar (EFDD), dar și cu Marco Zanni, un europarlamentar puternic din partidul Liga Nordului, care este dornic să încheie o alianță cu liderul Partidului Brexit.
Zanni a declarat pentru agenția italiană de presa ANSA că întâlnirea cu Farage „a mers foarte bine” și a mai adăugat că „vom vedea dacă putem să încheiem înțelegerea cu el săptămâna viitoare”.
„Este în avantajul amândurora să fim împreună”, a mai spus Marco Zanni.
Problema cu Marine Le Pen
Dacă noul grup ar include și Partidul Brexit ar ajunge la 102 europarlamentari, extrem de aproape de cea de-a treia forță din PE, care e compusă din Liberali și Partidul Renașterii al lui Emmanuel Macron și care se așteaptă să aibă 113 scaune de eurodeputat.
Dar dacă se aliază cu mișcarea lui Salvini, Farage va trebui să lucreze și cu Le Pen, ceva ce liderul Partidului Brexit a tot încercat să evite, considerând Frontul Național un partid extremist și cu înclinări anti-semitiste.
Salvini a încercat de asemenea să aducă de partea sa și partidele de la putere din Ungaria și Polonia. Dar secretarul general al premierului Vikor Orbán a spus joi că Budapesta nu se vede lucrând cu grupul lui Salvini.
„Îl respectăm pe vice prim-ministru și guvernul Italian precum și rezultatele alegerilor care au făcut Liga Nordului cel mai puternic partid din Italia după alegerile europarlamentare”, a spus Gergely Gulyás într-o conferință de presă în Budapesta.
„Cu toate acestea, nu ne văd cooperând la nivel de partid sau într-un grup parlamentar comun”.
Partidul lui Viktor Orbán, Fidesz, face parte din blocul parlamentar de centru-dreapta Partidul Popular European (EPP), care formează momentan cel mai mare grup parlamentar din PE, cu 179 de locuri.
Dar Fidesz a fost suspendat din EPP în martie din cauza îngrijorărilor legate de modul de raportare al lui Orbán la statul de drept și din cauza campaniei sale anti-imigrație în care îl ataca pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un membru din conducerea EPP.
Un membru din conducerea Partidului Fidesz a spus că nu crede că partidul său se va înțelege cu cei de teapa lui Salvini, Le Pen sau Farage. „Cred că Fidesz o să facă eforturi pentru a reintra în EPP”, a mai spus acesta.
„O modalitate prin care s-ar putea trece peste diviziuni nu este aceea de a ținti pentru un singur grup parlamentar ci în schimb formarea unei alianțe care să voteze ca un întreg pe anumite problem cheie”
Partidul de guvernământ polonez, Partidul Lege și Justiție (PiS, centru-dreapta), care a câștigat 26 de locuri în PE, a scos din ecuație să lucreze cu partidul lui Le Pen și după câte se pare va rămâne în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) împreună cu Partidul Conservator (Partidul Tory), britanic.
Întrebat dacă Partidul Lege și Justiție s-ar simți confortabil să stea în același grup parlamentar în care se află și Farage, un membru al partidului a spus că „nu cred că este realist să ne gândim la un astfel de scenariu”.
Dar un alt membru, din conducerea partidului, a semnalat că PiS își menține opțiunile deschise. „Suntem destul de flexibili”, a spus seniorul din partid. „Vor fi probabil câteva alianțe noi în jurul domnului Salvini. În funcție de cine va coopera cu el, ne putem imagina fie lucrând sau nu cu acesta”.
Dar într-un comentariu despre diferențele dintre eurosceptici, același membru din conducere a spus că partidul lui Le Pen este „linia pe care nu vrem să o depășim”.
Deși sunt uniți împotriva imigranților, partidele eurosceptice și diferențe majore. Salvini, cu Liga Nordului, de exemplu, vrea să vadă mai multă solidaritate între membrii UE când vine vorba de primirea celor care caută azil în Europa, lucru căruia Orbán i se opune cu vehemență.
Mai mult, Le Pen, Salvini și Orbán mențin legături prietenoase cu Kremlinul pe când PiS din Polonia este un puternic critic al Moscovei.
O modalitate prin care s-ar putea trece peste diviziuni nu este aceea de a ținti pentru un singur grup parlamentar ci în schimb formarea unei alianțe care să voteze ca un întreg pe anumite problem cheie.
Un lider al unui partid eurosceptic spune că idea de a construi un bloc de europarlamentari din EFDD, ENF și ECR, care să voteze pe anumite probleme cheie, ar avea 170 de membri și ar „reprezenta a doua cea mai mare forță din Parlamentul European” după EPP.
Un asemenea „bloc de votare” ar fi folosit pentru a coordona voturi și ar fi suficient pentru a bloca legislație importantă. Toate astea într-un Parlament European fragmentat.
Același lider eurospectic a mai adăugat că dacă Partidul Fidesz al lui Orbán ar părăsi de tot grupul Popularilor Europeni (EPP), cu cele 13 euromandate ale sale, ar duce acest viitor bloc de votare pe primul loc în Parlamentul European.
Articol tradus. Articolul original pe politico.eu.
Citește și: Ministerul Sănătăţii nu spune adevărul în răspunsul la investigaţia Libertatea privind favorizarea medicamentului produs de multinaționala Roche, a cărei siglă apărea pe siteul de guvernare al PSD!