Performanța României vine în contextul în care România a declarat starea de urgență din data de 16 martie, astfel că restricțiile impuse prin ordonanțele militare au cuprins doar două săptămâni de activitate.
Scăderi în UE și în SUA
În Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 2,6% în primul trimestru și cu 3,2% în zona euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Față de trimestrul al patrulea din 2019, economia europeană a scăzut cu 3,3%, în vreme ce zona euro a consemnat un declin de 3,8%, acestea fiind cele mai mari scăderi din 1995, când au început să fie publicate.
România a consemnat un plus de 0,3% față de trimestrul al patrulea de anul trecut.
În SUA, economia a scăzut cu 1,2% în primele trei luni comparativ cu ultimele trei din 2019, iar față de primul trimestru din 2019 a crescut cu 0,3%.
După România, următoarele în topul creșterii economice au fost Lituania (2,5%), Bulgaria (2,4%) și Polonia (1,6%). Cele mai mari scăderi au fost măsurate în Franța (-5,4%), Italia (-4,8%) și Spania (-4,1%).
Și comparativ cu trimestrul al patrulea din 2019 România se află pe primul loc, alături de Bulgaria (ambele cu 0,3%), următoarea poziție fiind deținută de Finlanda (0,1%).
FMI: scădere de 7,1% în UE în acest an
Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o scădere economică de 7,1% în acest an pentru Uniunea Europeană, în vreme ce în zona euro declinul ar urma să fie de 7,5%. Estimările arată un minus de 7% pentru Germania, de 7,2% pentru Franța, de 8% în Spania și de 9,1% în Italia, arată FMI.
Prognoza pentru Statele Unite a FMI este pentru o scădere de 5,9%.
Instituția mondială estimează o creștere de 1,2% penrtu China și de 1,9% pentru India.
Prognoze pesimiste pentru România
Pentru România, FMI estimează o scădere de 5% în acest an, în vreme ce Comisia Europeană estimează o scădere de 6%.
Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, este mult mai optimist: acesta crede că România va înregistra un minus de 2% în acest an, urmat de o creștere de 4-5% în 2021.