Statistica Eurostat arată că țările din estul Europei au consemnat în general creșteri, în vreme ce multe dintre țările occidentale au avut scăderi, în principal ca urmare a faptului că multe dintre acestea au luat măsuri dure împotriva pandemiei de coronavirus.

Bulgaria a consemnat un avans de 2,5%, Ungaria a avut un plus de 1,9%, Polonia a înregistrat o creștere de 0,9%, în vreme ce Cehia a consemnat o scădere de 0,3% în primele trei luni din acest an.

Germania, scădere de 1,7%

În schimb, statele puternice ale UE au fost afectate de restricțiile impuse.

Germania a raportat o scădere de 1,7%, Spania a raportat un minus de 0,5%, iar Italia, o scădere de 0,4%.

În schimb, Franța a consemnat o creștere economică de 0,4%.

Portugalia stă cel mai rău

Cea mai mare scădere a fost observată în Portugalia (-3,3%) și în Letonia (-2,6%).

Spre comparație, Statele Unite au anunțat un plus de 1,6% în primul trimestru față de ultimele trei luni de anul trecut.

Consultantul financiar Adrian Bența: „Creșterea se bazează pe prețuri mai mari”

Consultantul financiar Adrian Bența spune că avansul economic din țara noastră se poate explica prin creșterea prețurilor, redeschiderea din februarie a sectoarelor de activitate închise anterior și reluarea angajărilor.

Creșterea se bazează pe prețuri mai mari, generate de creșterea prețurilor la utilități, la energie și gaze. Așa își recuperează companiile pierderile din pandemie. Apoi, s-au mai redeschis sectoare de activitate. Mai e un pic și reluarea angajărilor, văd că au început din nou companiile să spună că nu găsesc angajați în anumite sectoare.

Adrian Bența:

Mai mult, acesta spune că creșterea prețurilor apare în toată lumea.

„Ceea ce trebuia să se întâmple se întâmplă la noi mai repede: inflația. Va veni în toată lumea”, a spus Bența.

Pe lângă creșterile de prețuri de până acum, România este pândită de încă o serie de scumpiri la gaze, electricitate, carne, în construcții și în domeniul electronicelor.

Bența avertizează însă că nu s-au făcut schimbări structurale în economie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News