După România s-au clasat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).
Germania a înregistrat un surplus de 0,2%, iar Ungaria unul de 0,1%.
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB.
România și-a asumat atingerea unui deficit sub 3% din PIB, așa cum cer tratatele europene.
Guvernul a trecut la creșteri de taxe
Guvernul are, însă, probleme în a atinge aceste ținte. Reamintim, Executivul a reintrodus acciza de 7 eurocenți din această toamnă, iar carburanții s-au scumpit cu o sumă chiar mai mare decât echivalentul accizei, ca urmare și a scumpirii petrolului.
De asemenea, Guvernul a obligat companiile de stat să verse la buget dividende excepționale din rezervele acumulate.
Statul are nevoie masivă de bani pentru a putea acoperi creșterile de salarii și pensii.
Cea mai mare evaziune europeană la TVA
De asemenea, România este și ”campioana” Uniunii Europene la evaziune fiscală: țara noastră colectează mai puțin de două treimi din TVA, potrivit statisticilor europene. Mai exact, România are un deficit de colectare de 37,2%, cel mai mare din UE. Asta înseamnă că, de fapt, statul încasează doar 62,8% din banii cuveniți.
Taxe ciudate pe 2018
Coaliția de guvernare PSD-ALDE a dezbătut recent liniile orientative ale bugetului pe anul 2018, iar autoritățile au anunțat deja o serie de alte măsuri menite a proteja deficitul. Mai exact, a fost anunțată o ”taxă de solidaritate” de 2% din fondul de salarii al companiilor, dar s-a și renunțat la alte două măsuri promise, respectiv reducerea impozitului pe veniturile sub 2.000 de lei și noua lege a pensiilor.
De asemenea, Coaliția este decisă să treacă în continuare contribuțiile sociale de la angajator la angajat, dar și să introducă o nouă taxă auto.