Potrivit datelor Eurostat, în 2018, în rândul celor 23 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, există diferenţe semnificative în privinţa ratei de vaccinare împotriva gripei: aproape şapte din zece persoane de 65 de ani şi peste (69%) erau vaccinate în Irlanda, iar rate uşor mai reduse se înregistrau în Olanda (63%), Portugalia (61%, date din 2017) şi Belgia (59%).
Cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva gripei se înregistrau în 2018 în Letonia (7,7%), Estonia (10,2%), Slovacia (12,5%), Slovenia (12,9%), Lituania (14,8%) şi România (20,8%).
Majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de gripă se vindecă relativ repede, de la câteva zile la una sau două săptămâni.
În cazul persoanelor de peste 65 de ani ori cele cu boli cronice, efectele pot fi mult mai grave.
Vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine protecţie împotriva virusului, iar în statele membre UE sunt în vigoare diverse politici pentru a face vaccinurile cât mai la îndemână populației.
În contextul în care sezonul gripal se apropie, medicul infecționist Adrian Marinescu a declarat, săptămâna trecută, pentru Aleph News că “ne putem infecta în acelaşi timp şi cu virusul gripal, şi cu SARS-Cov-2”.
Contactat apoi de Libertatea pentru explicații suplimentare, Marinescu a spus că “este crucial” ca lumea să se vaccineze antigripal, dar și antipneumococic și a argumentat.