UPDATE: TVR acuză Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), organizatorul Eurovision, că a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc fără să explice motivele.

***

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a explicat, într-un comunicat, că după cea dea doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate „anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.”

Organizatorul concursului nu a numit exact țările, dar a precizat, în comunicat, procedura urmată pentru a înlocui voturile acestora. „Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu istoric de vot similar)”.

În încheiere, EBU a mai transmis că „ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”.

Potrivit publicației specializate în Eurovision, cele șase țări sunt: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

În timpul finalei de sâmbătă seara, momentul în care România trebuia să anunțe punctajul juriului național nu a mai fost transmis în direct de la București. Eda Marcus trebuia să anunțe punctajul, însă, prezentatorii au anunțat că nu a putut fi realizată conexiunea. Potrivit HotNews, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Juriul României a fost format din Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu, potrivit unui comunicat transmis de TVR.

Eurovision 2022, câștigat de Ucraina

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra. Ca și în anii precedenți, câștigătorul a fost ales în urma votului juriului și al publicului, care au avut ponderi egale.

După votul juriilor, Marea Britanie conducea clasamentul, însă publicul a acordat cele mai multe puncte Ucrainei, care a câștigat astfel competiția muzicală, urmând ca anul viitor să găzduiască Eurovision. Președintele Ucrainei a anunțat deja că vrea ca ediția viitoare să aibă loc în Mariupol, oraș distrus aproape complet de trupele ruse.

Astăzi, Kalush Orchestra a lansat și clipul oficial al piesei, unul care a fost filmat în orașe distruse de forțele ruse.

Urmărește-ne pe Google News