„Sunt nevinovată, o voi dovedi. Dar nu mă simt ca o victimă, ci ca un trofeu. Trofeul unei persecuții politice din care face parte o prejudecată, o prejudecată care oricum există împotriva parlamentarilor și politicienilor din sudul Europei. Maltezii, grecii, grecii, italienii și așa mai departe”, a spus Eva Kaili.
Acuzată de luare de mită și aflată în închisoare la Bruxelles, eurodeputata socialistă greacă a susținut că s-a gândit la suicid. „În primele șase săptămâni m-am gândit la sinucidere. De mai multe ori. Apoi, ceva a făcut clic”, a spus ea, fără să detalieze.
Potrivit Corriere della Sera, Kaili a început să studieze franceza și olandeza în celula în care este închisă. „Când se va termina asta, vreau să încep din nou să fac politică”, a mai punctat ea.
Justiţia belgiană a prelungit pe 3 martie arestul preventiv al Evei Kaili şi al lui Marc Tarabella, suspectaţi de corupţie în beneficiul Qatarului, dar şi al Marocului, o altă țară vizată în acest dosar de corupție. Kaili va mai rămâne în închisoare cel puțin până în luna mai.
Cinci arestați în dosarul „mită pentru Qatar”
Parlamentul European a fost zguduit de un scandal de corupţie de când Eva Kaili, eurodeputata socialistă greacă în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată într-un scandal de corupție, la finalul anului 2022. Concret, Kaili a fost acuzată că a luat mită de la Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de fotbal în decembrie 2022.
Cinci persoane au fost arestate în acest dosar, cel mai sonor nume fiind eurodeputata greacă demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European.
În afara ei, în spatele gratiilor se mai află Marc Tarabella, dar şi Pier Antonio Panzeri, fost europarlamentar (2004-2019), personaj central în acest caz. Recunoscându-şi vina, el a negociat o pedeapsă limitată cu închisoarea în schimbul promisiunii de a le spune anchetatorilor tot ce ştie despre schema de corupţie pe care a recunoscut că a orchestrat-o.
Al patrulea suspect, europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, a fost arestat, dar apoi plasat în arest la domiciliu în Italia, pe 11 februarie. El contestă în instanţe predarea sa către Belgia în baza unui mandat de arestare internaţional.
Totodată, un al cincilea personaj, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, un apropiat al lui Panzeri şi partener de viață al Evei Kaili, a fost inițial arestat și ulterior a fost plasat sub control judiciar, cu brăţară electronică.
Qatarul şi Marocul au negat cu tărie că s-ar afla în spatele acestor fapte de corupţie.
***
Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la sos@antisuicid.ro