„Eva Kaili va ieşi din închisoare. Ea este arestată la domiciliu în Belgia şi plasată sub supraveghere electronică. Judecătorul de instrucţie tocmai a luat această decizie”, a spus un magistrat de la Parchetul Federal belgian.

Eurodeputata socialistă greacă, în vârstă de 44 de ani, era ultima acuzată aflată în închisoare de patru luni, în ancheta de corupţie „Qatargate”.

La finalul lunii martie, fosta vicepreședintă a Parlamentului European, a spus pentru publicația italiană Corriere della Sera că este nevinovată și că va dovedi acest lucru, susținând însă că la începutul detenției i-au trecut prin minte gânduri de suicid.

Cinci arestați în dosarul „mită pentru Qatar”

Parlamentul European a fost zguduit de un scandal de corupţie de când Eva Kaili, eurodeputata socialistă greacă în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată într-un scandal de corupție, la finalul anului 2022. Concret, Kaili a fost acuzată că a luat mită de la Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de fotbal în decembrie 2022.

Cinci persoane au fost arestate în acest dosar, cel mai sonor nume fiind eurodeputata greacă demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European.

În afara ei, în spatele gratiilor au mai fost Marc Tarabella şi Pier Antonio Panzeri, fost europarlamentar (2004-2019), personaj central în acest caz. Recunoscându-şi vina, cel din urmă a negociat o pedeapsă limitată cu închisoarea în schimbul promisiunii de a le spune anchetatorilor tot ce ştie și a fost eliberat săptămâna trecută. Tarabella urmează să fie și el eliberat, potrivit deciziei instanței de marți, 11 aprilie.

Al patrulea suspect, europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, a fost arestat, dar apoi plasat în arest la domiciliu în Italia, pe 11 februarie. El a contestat în instanţe predarea sa către Belgia în baza unui mandat de arestare internaţional.

Un al cincilea personaj, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, apropiat al lui Panzeri şi partener de viață al Evei Kaili, a fost inițial arestat și apoi plasat sub control judiciar, cu brăţară electronică, în luna februarie.

Qatarul şi Marocul au negat cu tărie că s-ar afla în spatele acestor fapte de corupţie.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News