Agenţii l-au surprins pe tatăl lui Kaili într-un hotel din centrul cartierului european al Bruxellesului cu o valiză plină cu bani. Atunci, autoritățile au acționat, în ciuda imunităţii parlamentare de care beneficia politiciana elenă, fiind vorba de un flagrant delict.
După cum a relatat marţi Le Soir, care a avut acces la mandatul de arestare emis pe 9 decembrie de judecătorul de instrucţie, Eva Kaili a mai susținut la tribunal că era la curent cu „activitatea” soțului ei, italianul Francesco Giorgi, cu cea a fostului europarlamentar de aceeaşi naţionalitate Pier Antonio Panzeri, care apare drept presupusul creier al scandalului de influenţă, şi știa că „valizele cu bancnote treceau prin apartamentul acestuia” din Bruxelles.
Ziarul belgian afirmă că Panzeri a menţionat în faţa judecătorului de instrucţie că europarlamentarul social-democrat belgian Marc Tarabella, cercetat şi el în acest caz, era destinatarul „cadourilor” din Qatar, lucru pe care acesta din urmă şi apărarea sa l-au negat în repetate rânduri.
Francesco Giorgi a făcut și el o mărturisire parțială, potrivit unor documente consultate de Le Soir și La Repubblica. El a recunoscut că a făcut parte dintr-o organizație care a fost folosită atât de Maroc, cât și de Qatar cu scopul de influența deciziile din Parlamentul European.
Giorgi i-a menţionat şi el, în declarații, pe Tarabella şi pe eurodeputatul social-democrat italian Andrea Cozzolino, pentru care partenerul de viaţă al lui Kaili lucra ca asistent.
Eva Kaili a vrut să-i avertizeze pe Panzeri și alți doi europarlamentari
Potrivit mandatului de arestare emis pe numele lui Kaili, consultat de Le Soir, atunci când soţul ei a fost arestat, aceasta a încercat să-i avertizeze de ceea ce se întâmplă pe Panzeri, dar şi pe alți doi europarlamentari, ale căror nume nu sunt menţionate în mandatul de arestare.
Eva Kaili, eurodeputată din 2014, a fost arestată preventiv și inculpată oficial pe 11 decembrie, suspectată că a primit mită de la Qatar, țara-gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal.
Pe lângă Kaili, în același caz, mai sunt încarceraţi prin hotărâre judecătorească Panzeri şi Giorgi, în timp ce Niccolo Figa-Talamanca, lobby-ist şi secretar general al ONG-ului No Peace No Justice, a fost eliberat şi trebuie să poarte o brăţară electronică.
În acest caz de corupție, procurorii au efectuat o serie de percheziții pe parcursul mai multor zile, în Italia și la Bruxelles, descoperind în total 1,5 milioane de euro în două case și într-o valiză.
Kaili se va prezenta joi, 22 decembrie, în faţa unui tribunal de corecţie de primă instanţă din Bruxelles, care va decide dacă eurodeputata va rămâne în închisoare sau va fi eliberată, cu sau fără condiţii.
Inițial, audierea Evei Kaili trebuia să aibă loc pe 14 decembrie, dar a fost amânată pentru joi, din cauza unei greve a funcţionarilor judiciari.
BabaVanda • 21.12.2022, 20:49
Comentand azi cazul Eva Kaili, Maestrul C se bucura ca asta e o dovada ca si Occidentul e corupt. Ii spun Maestrului ca asta e dovada ca in Occident coruptii sunt prinsi, arestati si trimisi la zdup, deci statul de drept ne arata ca functioneaza.