Haos general la o evacuare din sectorul 3, la 500 de metri de centrul Bucureștiului, pe strada Anton Pann 7-9. Imediat după 9 dimineața, persoanele aflate în incinta unei clădiri cu mai multe apartamente, cu două etaje, au fost scoase în stradă de poliție și jandarmerie.
„E o clădire care arată dezafectată din exterior, însă la interior trăiesc multe familii de zeci de ani. Pe lângă ele și-au făcut apariția, de-a lungul anilor, și persoane fără adăpost”, povestesc vecinii zonei.
Aproape de orele prânzului, la sosirea reporterilor Libertatea, oamenii stăteau în frig, la 6 grade Celsius. Singura soluție oferită de autorități era să-i însoțească pe locatari să-și ia „o geacă”. Fără alte explicații.
Libertatea a stat de vorbă cu locuitorii din clădirea evacuată, care au punctat că evacuarea s-a făcut „în forță, fără să ne arate niciun document”.
Cer un termen pentru evacuare
„Eram la serviciu”, spune o locatară, Georgeta Gheorghe. „Am fost anunțați că au fost sparte ușile și le-au zis tuturor să iasă”, povestește ea.
Locuitorii își povestesc pe repede-înainte situația. Au plătit o vreme chirie la stat până la retrocedarea imobilului către o persoană care a revendicat clădirea și terenul. De atunci, recunosc unii dintre ei, locuiau în bloc pe baza unei înțelegeri verbale cu o persoană din Israel pe care o denumesc proprietar.
În acte, proprietar este firma SC Amcon Group SRL. În acționariatul firmei sunt trei cetățeni din Israel, în timp ce administrator e un cetățean american.
„Noi am vorbit cu proprietarul, care ne-a spus să ne luăm lemne, că până în primăvară putem să stăm. Acum am fi vrut să ne dea și nouă un termen de 2-3 zile, o săptămână, e ajunul sărbătorilor. Nu avem unde pleca. Suntem bolnavi. Nu ne-au zis nimic. Jandarmii au spart ușile și afară. Nu ne-a dat nimeni nicio explicație, nu ne-au arătat niciun document”, spun revoltați locatarii.
E a doua oară în ultimii 6 ani
Nu e prima oară când oamenii sunt evacuați. S-a întâmplat și acum 6 ani. Povestește Veda Popovici, membră a organizației Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, care „sprijină oamenii aflați în pericol de evacuare, fondată de oameni care au fost evacuați”.
„La numărul 7-9, Anton Pann, sunt tot felul de povești de multă vreme, multe conflicte, oamenii au fost hărțuiți de ani de zile, dați afară în fel și chip. Noi am reușit să oprim o evacuare pentru că nu aveau actele în regulă. Acum, pare că povestea se repetă. Doar că mult mai agresiv. Oamenii sunt dați afară fără ordine judecătorești. Este ilegal. Indiferent că ai acte, că n-ai acte, indiferent de stare, tu trebuie să primești un ordin judecătoresc pe numele tău. Altfel, e ilegal”, spune ea.
Veda Popovici menționează că în clădire locuiau șase familii, aproximativ 20 de persoane, „plus alte câteva grupuri care nu sunt organizate și care nu se cunosc bine între ele”.
Unele familii locuiesc aici de 45 de ani. Asta e ziua în care oameni care au locuit aici aproape jumătate de secol își pierd casa.
Veda Popovici, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire:
În ce condiții pot fi evacuați oamenii
Ea adaugă că oamenii ar fi trebuit să primească cel puțin ordinul de evacuare cu minimum 24 de ore, dacă nu 48 de ore înainte, „trebuiau ordine judecătorești cu numele tuturor persoanelor”.
Care e situația cu aceste contracte expirate?
„E destul de simplu”, spune Veda. Casa, la fel ca multe alte sute de clădiri din acest cartier, a fost în administrația fondului imobiliar al Primăriei sau în cel de sector și aceste instituții au încheiat contracte de chirie cu persoanele în fapt.
„După ce clădirile sunt retrocedate, după ce se fac sentințele de restituire, autoritățile încheie contractele de chirie. Și asta e. Și după ce ți-a fost încheiat contractul de chirie, poți fi dat afară în orice moment. În orice condiții. Nu contează că e iarnă. Nu e o interdicție pe lunile de iarnă? N-are legătură. Dar trebuie să spui nominal. Nu poți să zici o adresă și lumea să se care. Nu funcționează așa”, spune ea.
O evacuare de urgență s-ar preta doar dacă clădirea stă să se prăbușească, mai explică ea. Însă, în acest caz, au lipsit pompierii, iar reprezentanții Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire spun că nici DGASPC Sector 3 n-a fost anunțat de evacuare.
Clădirea de pe Anton Pann, nr. 7-9 nu se află în lista clădirilor cu risc seismic.
„Vom face plângeri penale”, au spus cei de la FCDL.
În timpul discuției, mai mulți copaci sănătoși din curte au fost puși la pământ cu drujba, iar zona a fost înconjurată cu bandă galbenă.
Ce spun autoritățile?
Jandarm: „Ați văzut că ați fost evacuați?!”
La început, Libertatea s-a lovit de o negare categorică a autorităților prezente la fața locului. Polițiștii de la Secția 10 din București au refuzat dialogul, în timp ce jandarmeria a dat răspunsuri sfidătoare față de locatari. Iată unul dintre dialoguri, încheiat brusc după intervenția ziaristului:
Jandarm 1: Nu avem cum să vă dăm informații, cum să vă spunem dumneavoastră acum…
Jandarm 2: Scrie Poliția, nu treceți!
Jandarm 3: Unde locuiți?
Locatar: Acolo, în casa aia…
Jandarm 3: Ați văzut că ați fost evacuați?!
Locatar: Da, dar de ce?
Jandarm 3: Dumneavoastră – lăsați telefonul!
Locatari: Nu ne-ați arătat documente, arătați-ne.
Jandarm 3: Nu am ce să vă arăt.
Locatari: Cum adică, nu aveți documente?
Jandarm 3: Nu am ce să vă arăt.
Locatari: Păi, pe ce (n.r., bază)? Pe ce suntem evacuați?
Jandarm 3: Nu sunt eu în măsură să vă răspund.
Locatari: Păi, trimiteți pe cineva.
Jandarm 3: Nu stăm să ne certăm acum cu dumneavoastră.
Reporter: Bună ziua, de la ziarul Libertatea. Totuși, este cineva de la o autoritate care poate oferi o explicație, care poate să stea de vorbă cu noi?
Jandarm 3: Nu sunt eu în măsură să…
Reporter: Păi, cine este în măsură?
Jandarmul se îndepărtează și refuză dialogul.
Cum se pasează răspunderea
Poliția Capitalei a menționat, inițial, că este o acțiune „de evacuare și igienizare”. Am întrebat apoi Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 3.
Prima a spus că nu este responsabilitatea ei, iar reprezentanții Primăriei Sector 3 au menționat, la rândul lor, că nu se ocupă de evacuare, ci doar Poliția și Jandarmeria.
„Evacuarea a fost făcută de către Poliția Română și Jandarmerie. Primăria Sectorului 3, prin DGASPC Sector 3, le-a oferit celor care au domiciliul pe raza sectorului 3 găzduire în centre, după caz, în funcție de fiecare situație și de plata chiriei”, au spus ei.
Am mers, așadar, la Jandarmeria București, care, la rândul ei, ridică din umeri și ne trimite să reluăm cercul instituțiilor. „Noi am fost chemați de Poliție, în sprijinul echipajelor prezente deja acolo, asta e tot ce vă pot spune sigur. Mai departe trebuie să întrebați la primărie și la Poliția Capitalei”, au declarat reprezentanții Jandarmeriei pentru ziar.
Libertatea a revenit pentru detalii suplimentare la Poliția Capitalei.
„Oamenii au fost evacuați pe de-o parte din pricina stării de degradare a clădirii, dar în principal pentru că locuiau fără forme legale. Ultimul contract de închiriere a încetat în 2005. O parte dintre persoane nu aveau acte de identitate, iar condițiile de trai erau insalubre. Am avut, de asemenea, sesizări de la furnizorul de electricitate pentru racordare ilegală la rețea”, a declarat pentru Libertatea Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.
O parte din oameni s-au adăpostit pe la rude, alții s-au dus în centrele DGASPC. Situația lor rămâne însă incertă, în plină iarnă.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!