Un flux continuu de oameni a ajuns, duminică, într-un centru temporar dintr-un centru comercial din Frankfurt, în cea mai mare evacuare din Germania de după război.
Bomba a fost găsită săptămâna trecută în suburbia orașului Westend, unde trăiesc mulți bancheri bogați, iar zona de evacuare a inclus banca centrală a țării, unde sunt stocate rezerve de aur de 70 de miliarde de dolari.
Aproximativ 60.000 de persoane au trebuit să-și părăsească casele, iar ofițerii de poliție au declarat că vor folosi forța, dacă este necesar, pentru a curăța zona, avertizând că o explozie necontrolată a bombei ar fi suficient de mare pentru a distruge un bloc întreg.
Poliția a amplasat cordoane în jurul zonei de evacuare, care a acoperit o rază de 1,5 km păstrați. Pompierii au anunâat că au fializat evacuarea a două spitale, inclusiv copii născuți prematur și pacienți aflați la terapie intensivă.
Mai mult de 2.000 de tone de bombe și muniții active se găsesc în fiecare an în Germania, multe dintre ele chiar sub clădiri. În luna iulie, o grădiniță a fost evacuată după ce profesorii au descoperit o bombă neexplodată din cel de-al Doilea Război Mondial pe un raft printre unele jucării.
Duminică, geniștii vor folosi un sistem special pentru a încerca să deșurubeze siguranțele atașate bombei HC 4.000. Dacă acest lucru nu se reușește, se va folosi un jet de apă pentru a decupla siguranțele proiectilului.
Bomba se presupune că a fost abandonată de Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie în timpul războiului din 1939-1945. Avioanele britanice și americane au bombardat țara cu 1,5 milioane de tone de bombe care au ucis 600 000 de oameni. Oficialii estimează că 15% din bombe nu au reușit să explodeze, unele aflându-se o adâncime de șase metri.
La peste 70 de ani de la încheierea războiului, bombe neexplodate sunt găsite adesea în Germania. Una dintre cele mai ample evacuări a avut loc de Crăciun, când o bombă britanică neexplodată a dus la evacuarea a 54.000 de persoane, în oraşul Augsburg, din sudul ţării. Alţi 50.000 de oameni au fost evacuaţia la Hanovra, în mai, pentru dezamorsarea mai multor bombe.