UPDATE: Profesorul de matematică Costel Chiteş, lector doctor la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei „D.Cantemir” şi profesor la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, vine de la ora 12.00 și rezolvă în subiectele la matematică de la Evaluarea Națională, din studioul Libertatea.
Libertatea va publica subiectele și baremul de corectare, imediat ce acestea vor fi disponobile.
Examenul de Evaluare Națională 2021 continuă astăzi cu proba la matematică. La fel ca și la primul examen, cel la limba română, 131.177 de elevi sunt așteptați să dea această probă. Ei vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor și 15 minute pentru completarea datelor pe broșura primită.
Cuprins:
Sunt în vigoare aceleași măsuri anti-COVID: elevii sunt nevoiți să poarte masca de protecție în timpul examenului. Spre deosebire de anul trecut, nu se mai face triajul epidemiologic, adică nu se mai ia temperatura elevilor.
Pe lângă măsurile anti-COVID, elevii care susțin anul acesta examenul de Evaluare Națională 2021 la matematică au învățat după o nouă structură. Vezi aici programa la matematică pentru Evaluare Națională 2021.
Altfel spus, cerințele sunt concepute după modelul testelor PISA. Subiectele nu reprezintă însă o noutate pentru absolvenții de clasa a VIII-a, deoarece și la simulare ei au avut cerințe similare.
Model de subiect la matematică la Evaluarea Națională 2021
Altfel spus, elevii vor primi o broșură pe care o vor preda la finalul examenului. Pentru prima oară, elevii vor putea să deseneze, dar și să facă marcaje pe figură.
- Subiecte română Evaluare Națională 2021. Ce a picat la prima probă
Pașii pe care elevii trebuie să-i urmeze
- Candidații la Evaluarea Națională 2021 vor fi dirijați de către asistenți direct către locul destinat în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic.
- În intervalul 8.30 – 9.00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei.
- Începând cu ora 9.00, candidații la Evaluarea Națională 2021 vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă.
- Candidații vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.
- La probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
- Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
- Pentru proba de la matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de asistenți.
- La proba de matematică, un răspuns de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.
- La figurile de la matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră.
- La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
Reguli pentru elevi la proba de matematică de la Evaluarea Națională 2021
- Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicarea între candidați sau cu exteriorul.
- Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba în cauză.
- Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
- Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la începerea rezolvării subiectelor.
- Candidații nu părăsesc sala de examen cu subiectele, având obligația să predea broșura care conține atât subiectele, cât și rezolvarea acestora.
Sfaturi pentru elevi în ziua examenului de Evaluare Națională la matematică
- Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele!
- Când primești broșura, citește de două ori toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele!
- Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpânești cel mai bine
- Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care îl ai la dispoziție, dar astfel încât să rămână și o perioadă pentru a revedea toată lucrarea
Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2021
- 7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea naţională
- 22 iunie 2021 Limba şi literatura română – probă scrisă
- 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
- 25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
- 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestaţiilor
- 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluţionarea contestaţiilor
- 4 iulie – Afişarea rezultatelor finale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro