Cuprins:
Ce sunt Evaluările Standardizate
Elevii din 329 de școli pilot din toată țara vor susține testări standardizate care evaluează competențe, nu cunoștințe. Primii care vor susține testele sunt elevii de clasa a treia, a cincea și a șasea și ei vor începe cu matematica. În zilele următoare, vor susține și testările la română. Cei de liceu vor da și istorie.
Potrivit Ministerului Educației, această testare este doar pentru a înțelege nivelul copiilor și unde trebuie să se intervină. Copiii nu primesc note, dar profesorii și părinți vor avea la final un raport narativ despre cum s-a descurcat elevul.
Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată
De pe 30 mai și până pe 8 iunie, cei în jur de zece mii de elevi vor fi testați la trei discipline: română, matematică și istorie – doar la liceu. Ele sunt construite respectând programa școlară.
Calendarul testării standardizate
- 30 Mai: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a – matematică
- 31 Mai: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a – matematică/istorie
- 2 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a – matematică/istorie
- 3 Iunie: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a – Limba română
- 6 Iunie: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a – Limba română
- 7 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a – Limba română
- 8 Iunie: Reprogramări pentru sesiunile de testare care nu s-au putut efectua.
Cum se desfășoară examenele de Evaluare Standardizată
Testările sunt susținute în timpul programului normal de școală și durează 30 de minute pentru copiii din ciclul primar și o oră pentru clasele mai mari.
Evaluarea va fi susținută în totalitate online, pe platforma Brio, asta înseamnă că toți elevii vor trebui să aibă la dispoziție calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart conectate la internet.
După evaluarea standardizată, la finalul anului școlar, vor fi furnizate detalii despre întrebările/itemii din test și rapoarte narative de evaluare. Acestea nu se vor transforma în note sau calificative, ele doar analizează competențele elevilor ca apoi Ministerul Educației să poată adopta măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Lista școlilor alese de Minister pentru Evaluare Standardizată
Din fiecare județ și sector au fost alese pentru pilotare șapte unități de învățământ. Asta înseamnă că din București participă 42 de școli. În total, se vor susține aceste evaluări în 329 de școli din toată țara. Lista acestora aici.