Cu toate acestea, ministrul Educației a anunțat că problema a fost corect concepută, iar un elev olimpic s-a oferit chiar să o rezolve. Dragoș Crișan (clasa a IX-a), olimpic la matematică și participant la concursuri de informatică destinate studenților, asistenților universitari și profesorilor afirmă că varianta Ministerului este cea corectă.
„Eu consider că baremul este corect pentru că aici este dată o diagramă, care de fapt este o funcție, iar funcția aceasta trebuie să aibă domeniu de definiție și codomeniu. Este o funcție care trebuie definită pe domeniul notelor la matematică și cu valori în numărul de elevi. Adică, dacă să zicem nota 5 a fost luată de exact 3 elevi și respectă definiția unei funcții. Adică nota 5 nu a putut fi luată și de 3 elevi și de 4 elevi, a fost luată de fix 3 elevi”, a explicat Dragoș Crișan pentru Monitorul de Cluj.
Elevul, as la matematică și informatică arată de ce nu este bună varianta celor care au dat răspunsul 8. “Dacă ar fi cum spun unii, adică cealaltă variantă, ei zic că funcția aceasta ar fi definită pe numărul de elevi cu valori în mulțimea notelor, dar aceasta nu se poate pentru că și în diagramă este un exemplu. Dacă ar fi cum zic ei ar însemna că nota 3 a fost luată și de 5 elevi și de 9 elevi și de 10 elevi, ceea ce e clar că nu se poate. Și când se reprezintă graficul unei funcții pe OX se scriu valorile lui X și pe OY e f(x). Așa se face și atunci pe OX trebuie să fie notele la matematică, care se și potrivesc că e 1,2…până la 10 și pe OY numărul de elevi, de la 0 la 8. Atunci răspunsul e cum spune Ministerul Educației în barem”, spune Dragoș.
Citește și: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Controverse în jurul unui subiect la Matematică. Părinții vor să facă contestație
Luni a avut loc proba la Limba română, iar marți, proba la Limba maternă. Miercuri, elevii au susținut proba la Matematică.
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2016, CALENDARUL EXAMENELOR. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 1 iulie, până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 16:00 – 20:00. Rezolvarea contestaţiilor se va face în perioada 2-4 iulie, iar pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Ponderea Evaluării Naţionale pentru admiterea la liceu este de 75%, restul de 25% fiind ponderea notelor din şcoala generală.
Modelele de subiecte, dar și barem după care acestea vor fi corectate au fost deja afișate pe edu.ro.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!