Poezia “Salcâmii”, dar şi compunerea despre un obiectiv turistic le-a pus elevilor imaginaţia la încercare.
- “Autorul versurilor se crede frate cu salcâmii, pentru că doar aşa îşi aminteşte el de copilăria lui, în care erau albine şi copaci”, a scris, sigur pe el, unul dintre candidaţi.
- În opinia altuia, “semnificaţia versurilor arată că pe lângă salcâmi stăteau albinele, înseamnă că pe lângă salcâmi cineva a pus nişte stupi. Eu am stupi acasă şi tot lângă salcâmi îi punem”.
- “Poetul nu poate să se descotorosească de imaginea copilăriei care îl bântuie doar în legătură cu salcâmii, dovadă că în timp ce copilăria lui Ion Creangă e bântuită de
, alţii, din zone mai sărace, n-au avut parte decât de flori de salcâm pline de viespi”, a scris un altul.
Elevii au încercat să fie cât mai sinceri şi originali, atunci când a fost vorba despre compunerea privind obiectivul turistic.
- “Mai demult eu am plecat de acasă, ca să mă plimb cu trenul. Mama nu a ştiut şi a fost anunţată Poliţia, care m-a găsit la Mausoleul din Focşani, pe care eu atunci l-am vizitat”, a scris unul dintre candidaţi.
- “Eu mă duc vara la satul Bizigheşti, la bunicii care au murit amândoi, dar care i-au lăsat casa lui mama mea, nu la fratele ei, care e un beţiv”, a scris cu sinceritate un alt elev.
Rolul cratimei a fost şi el explicat de elevi, aşa cum s-au priceput mai bine.
- “Rolul cratimei în <învie-n mine> este de a arăta că copilul din poet nu era mort dea binelea”, a scris unul dintre candidaţi, în timp ce un altul a arătat: „Cratima are rolul de a scurta cuvântul cu o literă, care dispare în vorbire”.
- “Cratima desparte două cuvinte care nu încap întregi în versuri de poezii”, a scris un altul.
Profesorii vasluieni au corectat lucrările elevilor din judeţul Vrancea. Luni a avut loc proba la Limba română, iar marți, proba la Limba maternă. Miercuri, elevii au susținut proba la Matematică.
Citește și: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. Controverse în jurul unui subiect la Matematică. Părinții vor să facă contestație
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2016, CALENDARUL EXAMENELOR. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 1 iulie, până la ora 16:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 16:00 – 20:00. Rezolvarea contestaţiilor se va face în perioada 2-4 iulie, iar pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Ponderea Evaluării Naţionale pentru admiterea la liceu este de 75%, restul de 25% fiind ponderea notelor din şcoala generală.
Modelele de subiecte, dar și barem după care acestea vor fi corectate au fost deja afișate pe edu.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro