Evaluarea Naţională 2016 pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară în anul şcolar 2015 – 2016 în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010 – 2011, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.801/2010 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010 – 2011, şi cu prevederile prezentului ordin.
Evaluarea Națională 2016 – cum a fost la simulare: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2016. ”Rezultatele sunt slabe. Sunt copii care au luat sub nota 5”, spune o profesoară
Evaluarea Naţională 2016. Programul Evaluării Naționale 2016:
15-17 iunie 2016: Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională 2016
17 iunie 2016: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
27 iunie 2016: Limba și literatura română – proba scrisă
28 iunie 2016: Limba și literatura maternă – proba scrisă
29 iunie 2016: Matematică – proba scrisă
Rezultate Evaluarea Naţională 2016. Rezultatele se afișează pe 1 iulie
1 iulie 2016: Afișarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
1 iulie 2016: Depunerea contestațiilor (orele 16:00 – 20:00)
2 – 4 iulie 2016: Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2016: Afișarea rezultatelor finale după contestații
Ce note au luat vedetele la EVALUAREA NAȚIONALĂ
Evaluarea Naţională 2016. Subiecte și bareme de corectare edu.ro – simulare Evaluarea Națională 2016
Vezi aici subiecte si bareme de corectare Matematică, proba scrisă Evaluarea Naţională 2016
Evaluarea Naţională 2016. Modelele de subiecte pentru probele de limba română, limba maternă și matematică le puteți vedea AICI, după cum au fost publicate de edu.ro, pe subiecte2016.edu.ro.
Evaluarea Naţională 2016. Cum se aleg profesorii din comisii
Comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a stabilesc/stabileşte componenţa comisiilor pentru evaluarea naţională cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, cu respectarea principiilor competenţei în evaluare şi al compatibilităţii, potrivit MECS.
Cadrele didactice nominalizate ca evaluatori sunt selectate cu prioritate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele zonale de evaluare sunt stabilite de către comisiile judeţene/comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, prin tragere la sorţi.
Cadrelor didactice nominalizate ca asistenţi le este interzisă intrarea în sălile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, precum şi cu ziare, reviste, cărţi etc. Materialele nepermise în sala de examen vor fi introduse într-un plic/o pungă, împreună cu un bilet/o etichetă pe care se notează numele şi prenumele posesorului, care va fi păstrat/păstrată până după predarea lucrărilor scrise, într-o sală specială stabilită pentru depozitarea obiectelor personale, supravegheată de o persoană desemnată de comisia din unitatea de învăţământ.
Nu vor fi nominalizate în comisiile pentru evaluarea naţională persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate.
În unităţile de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale, comisiile judeţene/comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot/poate decide nominalizarea în comisiile pentru evaluarea naţională a unor cadre didactice din alte unităţi de învăţământ.
Comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot/poate decide suspendarea organizării evaluării naţionale în unităţile de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale.
Evaluarea Naţională 2016. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen
- Li se interzice candidaţilor la Evaluarea Naţională 2016 să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.
- Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate mai sus în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiţi în examen.
- Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
- Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi ori cu exteriorul.
- Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise/ciornele/foile din lucrările scrise.
- Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă respectivă.
- Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
- La Evaluarea Națională 2016, după parcurgerea paşilor menţionaţi mai sus, candidaţii vor semna un proces-verbal prin care iau la cunoștință regulile enumerate mai sus.