”La poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen. Pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37,3 recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei ori acel procedeu de luare a temperaturii și în același timp să lase un termen de 2 – 5 minute pentru procesul acesta, în care elevul este supus triajului epidemiologic”, a afirmat Monica Anisie, într-o conferință de presă.

Anul acesta, Evaluarea Națională va fi susținută în două sesiuni. Astfel, peste două săptămâni vor da examenul și cei care nu au putut acum, fie din cauză că se află în izolare, fie pentru că au temperatura peste 37,3 de grade C, în dimineața examenului.

Nu este singura modificare importantă privind examenul național. Anul acesta, pentru prima oară, lucrările vor merge în alt județ decâd cel din care face parte elevul, inclusiv în București.

UPDATE ora 14.00. Principalele declaraţii ale ministrului Monica Anisie:

  • Specificul acestei sesiuni este că se organizează în două etape. Prima etapă începe mâine, iar cea de-a doua, organizată doar pentru elevii bolnavi, cei aflaţi în carantină sau cei care au temperatură la triajul epidemiologic, pe 29 iunie.
  • Scopul organizării celei de-a doua etape este de a da şanse egale tuturor elevilor. Se va realiza înainte de repartizarea computerizată.
  • La această etapă sunt înscrişi peste 172.532 de elevi, absolvenţi de clasa a VIII-a.
  • Aceste probe se organizează în peste 4.000 de centre de examen.
  • Vă anunţ că sunt peste 75.000 de profesori care participă la prima etapă de Evaluare Naţională.
  • Menţionez că există peste 900 de elevi care susțin evaluarea în conditii speciale, conform procedurii privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficienţe.
  • Îi anunt pe toţi elevii şi părinții că accesul în centrul de examen se va face până la ora 8:30.
  • Fiecare unitate a stabilit un grafic în aşa fel încât să nu existe la poarta şcolii aglomeraţie şi să se respecte măsurile de combatere a îmbolnăvirilor.
  • La poarta unităţii de învăţământ va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic şi va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen.
  • Pentru copiii cu temperatura peste 37,3, recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei ori acel procedeu de luare a temperaturii şi să rezerve 2-5 minute pentru procesul acesta.
  • Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, lucrările elevilor vor fi evaluate în alt județ decât cel din care face parte elevul. Şi lucrările din Bucureşti vor fi evaluate în alte judeţe.
  • Dragi elevi, stimaţi părinţi, nu vă lăsați păcăliti de aceste asa-zise subiecte care circulă pe internet. Acestea nu sunt cele pe care le veţi primi mâine dimineata. Mâine dimineata se vor extrage subiectele, deci nu se pune problema să existe subiectul pe internet la momentul acesta.

Declaraţiile secretarului de stat Luminița Barcari:

  • În momentul de față, în urma declarațiilor de la județe, avem în jur de 50 de elevi aflați în izolare.
  • Până la ora 3 vom afla câţi sunt spitalizati. Maine vom şti exact și câți elevi au fost monitorizaţi cu temperatura mai mare de 37,3 grade și care ar putea susţine examenul în etapa a II-a.
  • Noi nu putem şti exact care este afecțiunea elevului care vine cu febră, așa că ne-am gândit să nu-i punem în pericol pe cei din centru. Toţi vor avea şansa de a susţine Evaluarea Nationala şi de a participa la prima etapa de admitere în liceu.
  • Faptul că noi am organizat încă o etapă a Evaluare Naţională înseamnă că am avut grijă ca toți acesti copii să nu fie discriminaţi.
  • Despre posibil profesori care au temperatură: avem profesori de rezervă, profesori asistenți, așa că vor înlocuiți în dimineața examenului.
  • Toată comisia va fi monitorizată când intră în centrul de examen.
  • Înaintea copiilor, vor fi monitorizați toți cei care intră în centrul de examen.
  • Elevii nu vor veni la ora 6.00. Cel mai devreme la ora 7.00, pentru că nu pot intra în centru înaintea comisiei.
  • Școlile s-au organizat și am aflat că în foarte multe școli au făcut rost și de viziere. La recomandarea DSP-ului, acolo unde este cazul, se pot lua și astfel de măsuri

Examenele din acest an se desfășoară în condițiie speciale, de pandemie, iar în aceste condiții elevii ar urma să vină cu aproape două ore mai devreme la școală, adică în jurul orei 7.00, pentru a li se verifica temperatura și starea de sănătate la intrarea în clase.

Calendarul examenului de Evaluare națională 2020

Conform calendarului Evaluării Naționale 2020, luni, elevii de clasa a VIII-a vor susţine luni proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri pe cea la Matematică. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la limba maternă.

Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00, şi pe 23 iunie, între orele 8,00 – 12,00, se vor putea depune contestaţiile.

În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Măsurile speciale anunțate pentru examen

Anul acesta, elevii din clasele terminale susţin examenele naţionale în condiţii speciale, în contextul pandemiei de coronavirus.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, mai multe măsuri care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Documentul prevede stabilirea de circuite de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în şcoli, precum şi modul în care realizează igienizarea/ dezinfecţia unităţilor de învăţământ.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/ unitatea de învăţământ cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

MEC precizează că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc).

Temperatura luată de trei ori consecutiv, nu mai mare de 37.3

Măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact.

Temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade, iar în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de două – cinci minute.

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se va face observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Conform Ordinului de ministru, pupitrele/ băncile vor fi individualizate/ prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/ localizarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/ asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar pe 19 iunie între orele 8,00 -14,00.

Examenele încep luni, 15 iunie, cu proba de Evaluare Națională 2020 la Română. Aici veți găsi subiectele la Română la Evaluarea Națională 2020

Urmărește-ne pe Google News