Evaluarea Națională de anul acesta este neobișnuită, din cauza pandemiei de coronavirus.

Elevii Școlii 194 din Sectorul 4 au fost chemați cu mai bine de două ore înainte de examen pentru a li se face triajul epidemiologic – la fel s-a procedat în toate instituțiile de învățământ.

Copiii au trecut printr-un tunel de dezinfectare montat în curtea școlii și au fost lăsați să intre în clădire doar cu mască și doar dacă cu temperatura mai mică de 37,3 grade Celsius.

Ce să muncești? Îți mai stă mintea la altceva?”

În sălile de examen, pentru cei mai mulți dintre elevi, cele doua ore au trecut repede. Afară, însă, 120 de minute au fost prea mult pentru părinți și bunici, care au dezbătut șansele admiterii la liceu, emoțiile care i-au încercat și cât de ușoare sunt subiectele, care au apărut, între timp pe site-urile de știri.

Părinții i-au așteptat emoționați pe copii

”I-am zis copilului: tu să pleci din sală doar dacă te dă profesoara afară! Altfel, rămâi până la sfârșit, nu ieși”, spune o mamă.

”Așa i-am zis și eu lu fii-mea”, o susține un alt părinte. Între timp, de grupul de părinți se apropie o altă mamă, plângându-se că nu s-a putut concentra la birou pentru că fiica ei e în examen.

”Păi ce să muncești? Îți mai stă mintea la altceva acum?”, îi spune cineva.

Prima reacție: și-au căutat părinții

Primul elev care a terminat subiectele a ieșit după o oră din examen, în aplauzele adulților. La scurt timp, au început să iasă mai mulți copii și fiecare a avut aceeași primă reacție: să-și caute părinții veniți să-i susțină încă de la ora 7.00.

Când au ieșit de la examen, copiii și-au căutat părinții în mulțime

Părinții i-au îmbrățișat și și-au scos telefoanele să-i filmeze și să-i fotografieze când ies pe poarta școlii. Copiii, stânjeniți, au încercat să-și convingă părinții să pună deoparte camerele, dar în zadar.

Despre subiecte, numai de bine.

”A fost ușor, am făcut tot, chiar m-am descurcat”, a fost părerea lor generală.

Tu ești mai emoționată decât mine”

Radu, un puști înalt cu ochi albaștri, a ieșit cu subiectele într-o mână și cu sticla de apă în cealaltă și și-a îmbrățișat ambii părinți. Mama a izbucnit în plâns, iar băiatul a certat-o.

”De ce plângi? Ești mai emoționată decât mine, ce ai?”, a râs el.

Mama unui absolvent de clasa a opta a izbucnit în lacrimi când și-a văzut fiul ieșind din școală

Într-un alt colț, un alt băiat a fost așteptat de prietenii lui. E optimist, se așteaptă la cel puțin un 9 la examenul de limba română. Vrea să intre la un liceu cu profil mate-info. Îi place matematica, iar examenul care urmează miercuri îl consideră ”floare la ureche”.

Nici subiectele nu i-au făcut probleme, dar nici masca.

Un băiat este încrezător că va lua cel puțin nota 9 la examenul de limba română

”Nu mi-a fost greu să respir cu masca de protecție, iar profesorii ne-au lăsat să o mai tragem din când în când sub nas. Am avut oricum panouri din plexiglas în jurul nostru, deci am fost protejați. Examenul a fost ușor, mă aștept la notă mare”, spune băiatul.

Fetele care vor să intre în Spiru Haret

Într-un grup format ad hoc, trei tinere – Stefania, Miruna și Miruna – au început să dezbată subiectele pe care, cred ele, le-au rezolvat cu brio.

”Chiar îmi doream să pice genul epic la primul subiect”, spune una dintre ele.

Miruna (stânga) și Stefania (dreapta) fac un gest de salut

Stefania – ”cu S, nu cu Ș”, ne atrage atenția – a terminat clasa a opta cu media 10 și vrea să intre la Colegiul Național Spiru Haret. Speră să rămână în următorii patru ani de liceu colegă de clasă cu Miruna, o fată cu părul vâlvoi.

La al doilea subiect, unde elevii au avut de făcut o narațiune despre o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate, Miruna a scris despre cum și-a scrântit glezna în timp ce făcea echitație.

De la stânga la dreapta: Stefania, Miruna și Miruna. Primele două vor să intre la Colegiul Național Spiru Haret

”Nu s-a întâmplat asta cu adevărat, dar așa am scris”, ține ea să menționeze.

Una dintre mame îi strigă, glumeț, să nu mai dea totul din casă.

Fata rectifică: ”Adică daaa, așa e, mi-am scrântit glezna, încă mai șchioptez”, râde Miruna.

”Eu aș fi vrut să avem liric la subiectul I, dar m-am descurcat bine și cu genul epic. La al doilea subiect am scris despre cum am mers cu prietenele la cumpărături și am fost date afară din magazin”, spune cealaltă Miruna. ”Nu ne-a dat nimeni afară din magazin, dar am scris că am fost date afară din magazin”, adaugă ea, râzând.

Ea nu s-a hotărât în ce liceu vrea să intre, dar știe sigur că vrea să meargă la filologie, la un liceu bun, poate mai aproape de casă.

Locuri în licee vor fi pentru toți absolvenții de clasa a opta, dar admiterea pentru fiecare se va decide după confruntarea baremului la Evaluarea Națională cu ”am scris tot”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Urmărește-ne pe Google News