Fiscul nu spune și care sunt companiile în cauză, argumentând prin „secretul fiscal”.
„În domeniul petrolier, produse energetice și energie au fost efectuate 4.777 de actiuni de control, urmare cărora au fost aplicate 788 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de circa 16 milioane de lei. Totodată, au fost cuantificate implicații fiscale în valoare totală de aproximativ 5,1 miliarde de lei”, arată ANAF.
Exporturi în Ucraina
Informațiile vin după ce Libertatea a scris recent că mai mulți traderi de petrol și motorină apar în statisticile ucrainene ca aducând produse din România, iar țara noastră este importator de produse petroliere rafinate în Turcia din petrol rusesc.
În acest domeniu au fost efectuate 259 de controale, spune Fiscul, fără a detalia consecințele.
Firmele care apăreau în statisticile Ucrainei, dar care folosesc infrastructura românească, sunt Oscar Downstream, Vitol, Euronova, SOCAR, Alkagesta, plus grupul grec Hellenic Petroleum.
Umflarea artificială a prețului energiei
Concomitent, domeniul energiei electrice și al gazelor a consemnat la rândul său alte turbulențe. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancționat la începutul anului un număr de patru traderi de energie cu o amendă-record în valoare totală de 537,5 milioane de lei.
Cele patru firme au fost amendate pentru scheme prin care umflau prețul energiei, după care cereau compensări de la stat.
Este vorba de EFT Furnizare, Nova Power & Gas, Tinmar Energy și Freepoint Commodities.
Mari contribuabili, vizați
Concomitent, ANAF a transmis că, din 2022 încoace, Direcția Mari Contribuabili a făcut, în baza analizei de risc, nouă inspecții fiscale, două refaceri a inspecției ca urmare a contestațiilor, două controale inopinate.
Nici acestea nu au fost detaliate.
Secretul fiscal ce protejează evazioniștii
ANAF se prevalează de prevederile secretului fiscal din Codul de Procedură Fiscală, deși legislația menționează că datele pot fi furnizate „în alte cazuri prevăzute de lege”.
Legea privind informațiile publice este un astfel de caz reglementat de lege, însă Fiscul ignoră repetat solicitările de informații privind companiile găsite că nu respectă legea.
Prin aceste prevederi, Fiscul protejează astfel pe cei care nu-și plătesc corect taxele, fie că este vorba de multinaționale, afaceriști abonați la contracte cu statul, maneliști, investitori în criptomonede sau șefi de clanuri.
Situația este cu atât mai bizară cu cât Fiscul este instituția care controlează dacă retailerii respectă legea de plafonare a alimentelor de bază. ANAF a amendat mai multe companii din cauză că acestea nu au respectat adaosul comercial maxim, dar contribuabilii onești din țară nu știu nici acum cine.