Un raport al Consiliului Europei privind corupţia şi infracţionalitatea economică arată că România pierde anual o treime din Produsul Intern Brut, din cauza economiei subterane. Principalele canale prin care se scurg aceste sume sunt spălarea de bani şi corupţia administraţiei locale şi centrale.
Specialiştii europeni estimează că suma pe care o înghite anual economia neagră din ţara noastră este de 40 de miliarde de euro, asta în condiţiile în care întreaga Uniune Europeană pierde anual 120 de miliarde de euro prin aceleaşi mecanisme.
Asta înseamnă că la capitolul corupţie suntem foarte buni, acoperim o treime din tot ce poate UE pe acest segment. În altă ordine de idei, România trebuie să construiască, până în anul 2050, fix 3.796 de kilometri de autostradă. Ţara noastră şi-a asumat această obligaţie prin înţelegerile pe care le-a semnat încă de pe vremea lui Ceauşescu, în 1977.
Din acest plan nu am realizat, după 37 de ani, decât 600 de kilometri. Principalul impediment: lipsa banilor! Revenind la corupţia noastră, constatăm dintr-o privire că am fi putut acoperi costurile tuturor autostrăzilor din evaziunea pe un singur an.
Cu 40 de miliarde de euro se pot face 4.000 de kilometri de căi rutiere la cel mai înalt standard – la costul mediu, foarte generos, de 10 milioane de euro pe kilometru de autostradă. Adică, în măsura în care nu ar mai fura nimeni în România, măcar doi sau trei ani, am recontrui ţara şi ne-am plăti şi datoria externă… Nu ar fi bine?…
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro