UPDATE ora 13:10. Preșeidntele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a se fotografia alături de oamenii prezenți la eveniment.
Foto: Facebook/Klaus Iohannis
UPDATE ora 12:20. Fanfara Marinei Militare a încheiat activităţile dedicate Zilei Marinei Române.
În curând vor începe jocurile marinăreşti în Portul Tomis. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a părăsit faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Foto: Vlad Chirea
UPDATE ora 11:50. Aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval au simulat un atac asupra grupării navelor fluviale, dar şi a unui monitor şi a unei vedete blindate. Navele au respins atacul aerian.
UPDATE ora 11:10. Șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a postat, pe pagina sa de Facebook, un filmuleț cu exercițiile navale de la Constanța. La începutul clipului este surprinsă demonstrația celor cinci parașutiști.
Foto: Vlad Chirea
UPDATE ora 11:00. Zeul Neptun a sosit din largul Mării Negre, în timp ce navele au pus în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică. Pe digul din Portul Tomis are loc un spectacol de efecte pirotehnice.
Exerciţiile militare au fost deschise de cinci paraşutişti care poartă drapelele României, Uniunii Europene şi NATO.
UPDATE ora 10:40. Ministrul Afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Marinei Române.
„Ziua Marinei simbolizează curajul de a înfrunta apele, cutezanța de a depăși barierele și de a merge mai departe în numele unor idealuri și valori comune.
Îi omagiem în această zi pe marinarii militari sau civili care și-au sacrificat viața în conflicte armate pentru apărarea țării sau în alte împrejurări dramatice ce aveau să aducă glorie Marinei Române.
Astăzi, suntem privilegiați să fim parte a NATO, iar angajamentele noastre de securitate și stabilitate regională sporesc rolul Marinei Române în această zonă geostrategică importantă a Mării Negre.
De asemenea, alături de militari, sărbătoriții acestei zile sunt și polițiștii de frontieră – cei care asigură siguranța frontierei de stat, inclusiv la Marea Neagră, dar și misiunile FRONTEX în mările și apele internaționale.
Tuturor acestora le transmit mult succes în misiuni, bun cart înainte și ape liniștite!
Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoare a marinarilor români, să vă călăuzească și ocrotească drumurile pe ape!”, a transmis Carmen Dan, prin intermediul unui comunicat.
UPDATE ora 10:20. Președintele Klaus Iohannis a declarat că este impresionat de numărul mare de persoane care au ales să participe la un astfel de eveniment.
”În fiecare an sunt impresionat să văd cât de mulţi oameni participă la astfel de evenimente. Este dovada preţuirii de care, dumneavoastră, cei din Marina Română vă bucuraţi. Vă felicit că reuşiţi să fiţi în fiecare an în mijlocul oamenilor. Astfel de momente ne arată cât de puternice sunt simbolurile care ne unesc. Acesta este spiritul cu care trebuie şi în 2018 să celebrăm Centenarul Marii Uniri”, a declarat președintele.
Iată cum arătau ultimele pregătiri pentru festivitatea de Ziua Marinei, înainte de sosirea președintelui României, Klaus Iohannis:
Foto: Vlad Chirea
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii, publicat pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale:
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
„Bună ziua tuturor!
Îmi face o deosebită plăcere și sunt onorat să fiu și în acest an alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună «Ziua Marinei Române» și «Adormirea Maicii Domnului».
Vă mărturisesc că în fiecare an sunt impresionat să văd cât de mulți oameni vin să sărbătorească aici această zi specială.
Este cea mai bună dovadă a prețuirii de care dumneavoastră, cei din Marina Română, vă bucurați pentru devotamentul cu care vă faceți datoria față de țară.
Este o recunoaștere pe care o meritați pe deplin. Vă felicit că reușiți, în fiecare an, să fiți cu adevărat în mijlocul oamenilor. Este o parte extrem de importantă a misiunii dumneavoastră publice.
Văd astăzi mulți copii, care așteaptă nerăbdători exercițiile desfășurate pe mare. Știu din experiența mea de profesor că nimic nu se compară cu satisfacția de a surprinde în privirea celor tineri entuziasmul și curiozitatea care, nu de puține ori, inspiră o viitoare carieră.
În același timp, astfel de momente ne arată cât de puternice sunt simbolurile care ne unesc, care ne dau prilejul de a ne simți parte a unei mari comunități. Ne leagă istoria noastră comună, dar și aspirațiile pentru o Românie mai puternică și mai prosperă. Acesta trebuie să fie spiritul în care să celebrăm în 2018 și Centenarul Marii Uniri, învățând din trecut și acționând ferm pentru un viitor mai bun.
Doamnelor și domnilor,
Ceremonia de astăzi se desfășoară simbolic într-o zonă cu o importanță strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural și social – Zona Mării Negre. Avem datoria de a transforma întregul potențial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România.
În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe și mai volatile, precum și cu un grad sporit de impredictibilitate și incertitudine.
Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la întărirea măsurilor de apărare colectivă și de descurajare, inclusiv în regiunea Mării Negre, prin participarea statelor riverane.
În actualul context, România își asumă și mai activ profilul de stat puternic și de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre și importanța sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO și al Uniunii Europene.
Doamnelor și domnilor,
Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-și proteja cetățenii și de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată și pregătită să facă față cu succes provocărilor actuale, și aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce privește dotarea și modernizarea.
În acest sens, acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul național pentru Apărare și aprobarea «Planului de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026» transmit un semnal puternic de responsabilitate.
Arătăm, astfel, partenerilor noștri, că România este un stat credibil și predictibil, determinat să participe la asigurarea securității colective împreună cu aliații săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generație.
De asemenea, consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă rămâne în centrul preocupărilor noastre. În acest sens, evidențiez planificarea pentru anul 2017, în regiunea Mării Negre, a nu mai puțin de 18 exerciții și activități de pregătire cu un nivel superior de complexitate, desfășurate împreună cu Aliații și cu partenerii.
Dragi marinari militari și civili,
Sărbătoarea de azi vă este dedicată. Ați îmbrățișat una dintre cele mai dificile meserii, care vă poartă departe de țară, familie și prieteni.
Cu toate acestea, dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiți bucurii pe care mulți dintre noi nu le vom cunoaște niciodată. Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieții, sub semnul unei relații aproape sacre cu marea.
Când vă veți regăsi pe oceane, departe de casă și de cei dragi, amintiți-vă că faceți cinste României prin curajul și dăruirea de care dați dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut și prețuit!
Sunteți întruchiparea profesionalismului, dedicării și responsabilității. Fiți siguri că cetățenii, partenerii și aliații noștri respectă și apreciază modul în care serviți interesele României și apărați valorile naționale.
Vă felicit și vă doresc multă sănătate și putere de muncă, iar Sfânta Fecioară Maria să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde ați fi!
«La mulți ani!» și «Bun cart înainte!»“
UPDATE ora 10:15. Peste 4.000 de oameni sunt prezenți la eveniment, iar autoritățile estimează că peste 10.000 de persoane vor asista la manifestări.
UPDATE ora 10:00. Președintele Klaus Iohannis a sosit la festivitățile de Ziua Marinei, de la Constanța. S-a intonat imnul național, apoi au fost trase 21 de salve de tun.
În acest an vor participa la activitățile de Ziua Marinei și militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu. De asemenea, voir fi lansați în apă cinci parașutiști militari.
UPDATE. Libertatea transmite LIVE 360, pe pagina de Facebook a publicației, începerea festivităților, începând cu ora 9:55.
Totodată, participarea președintelui României, Klaus Iohannis, este transmisă live și pe pagina oficială a Administrației Prezidențiale.
Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale participă, marți, la evenimentele organizate de Ziua Marinei, relatează Digi24.ro. Festivitățile încep, marți, la ora 9:55, în fața Comandamentului Florei din Constanța, cu intonarea Imnului Național.
Cel mai mare drapel de la malul Mării Negre va fi arborat pe catargul de pe faleză, în timp ce la bordul navelor militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Mai apoi, în Portul Tomis va răsuna salutul solemn al celor 21 de salve de tun.
Oficialii prezenți vor susține alocuțiuni, iar de la ora 10:20 va fi oficiat serviciul religios. În tot acest timp, ancore de flori vor fi depuse pe mare.
Exercițiul demonstrativ la care participă 3.000 de militari începe la ora 10:50. Un elicopter Puma Naval va zbura deasupra mării, iar cinci parașutiști militari vor fi lansați de la înălțime. Aceștia vor purta drapelele României, NATO şi UE.Zeul Neptun va sosi din larg un sfert de oră mai târziu, în vreme ce la bordul navelor vor fi pornite sirenele. În tot acest timp, mii de oameni vor putea admira un spectacol de efecte pirotehnice care va avea loc pe digul din Portul Tomis.
Spectacolul va cuprinde și parada remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul. Mai apoi, scafandrii de la Forțe Speciale vor face salturi din două elicoptere Puma Naval și din două ambarcațiuni rapide.
Șase avioane de vânătoare vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa un atac cu bombe. Pentru prima dată, la manifestările de Ziua Marinei vor participa și două avioane Typhoon.
De la ora 11:20 va avea loc un exercițiu de căutare şi atac submarin inamic. În prim plan vor fi un avion de cercetare P8 Posseidon al SUA şi un elicopter Puma Naval, care va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică.
Totodată, în timpul execițiului, va fi lansată o torpilă împotriva submarinului de la bordul unei corvete. Explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.
Zece minute mai târziu este programat un exercițiu de respindere a desantului maritim. Zece bărci de asalt ale infanteriei marinei vor veni din larg spre faleză și vor executa atacul. În tot acest timp, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval vor simula atacul grupării navelor fluviale, iar o vedetă blindată și un monitor vor respinge atacul aviației și asaltul.
De la ora 11:40, navele Gărzii de Coastă vor face un exercițiu demonstrativ de combatere a imigrației ilegale pe mare. Începând cu ora 11:50, fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval va averiza pe pupa fragabei. Mai apoi, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.
La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.
Mai apoi, dintr-o ambarcațiune vor fi lansați la apă patru scafandri de luptă. Aceștia vor fi recuperați de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE. În timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul.
După acest moment, la ora 12:20, va avea loc trecerea aviației civile, concomitent cu defilarea delierelor.
La ora 12.45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile, iar un sfert de oră mai târziu în Portul Tomis încep jocurile marinăreşti, arată sursa citată.
La manifestările organizate de Ziua Marinei 2017 vor participa preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat pentru armamente, Florin-Lazăr Vlădică, şi şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
Spre seară, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde un pavoaz electric.
Seara se încheie cu retragerea cu torțe a marinerilor militari. Aceasta are loc de la ora 22 pe traseul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.
Din acest motiv, accesul mai multe străzi din zona peninsulară a Constanței va fi restricționat sau închis mașinilor. Turiștii și constănțenii deopotrivă au la dispoziție rute ocolitoare, recomandate de autoritățile locale.
Peste 10.000 de oameni sunt așteptați să participe la manifestările organizate de Ziua Marinei 2017 la Constanța.
Cursuri gratuite de scuba diving de Ziua Marinei 2017
Turiștii aflați zilele acestea pe litoral au șansa de a se scufunda în adâncuri, alături de pești, melci sau crabi. Specialiștii Centrului de Scafandri Constanța organizează cursuri gratuite de scuba diving cu prilejul Zilei Marinei, notează reporterntv.ro.
Mulți dintre cei înscriși susțin că se vor scufunda pentru prima oară. Experiența inedită durează între 15 și 20 de minute.
În mod normal, prețul unei scufundări pornește de la 100 de lei și poate ajunge și la 500-600 de lei, în funcție de cât de mult timp vreți să petreceți în adâncuri.
Evenimente organizate de Ziua Marinei 2017, la Galați. Ivan Patzaichin dă startul competiției de vâslit
Mii de oameni din Galați sunt așteptați, marți, pe Faleza Dunării pentru a sărbători Ziua Marinei. Programul începe de dimineață, când Ivan Patzaichin, fostul multiplu campion multiplu, va da startul competiției de vâslit în canotci de 10+1, competiție înscrisă în campania „Descoperă Rowmania — România naturală văzută din barcă”, a anunțat Primăria Galați, într-un comunicat.
Între orele 9:30 și 14:30, va avea loc înscrierea participanților, acomodarea cu ambarcațiunile, o demonstrație de vâslit, o ședință tehnică și concursul propriu-zis. Între orele 14,30 și 15,00 va avea loc festivitatea de premiere.
Ceremonialul militar și religios de Ziua Marinei și a Sfintei Maria începe la ora 16:45 și durează până la 18:30. După defilarea Gărzii de Onoare, ridicarea Drapelului de luptă, sfințirea și lansarea ancorei de flori, în memoria celor căzuți la datorie pe ape, va avea loc parada navelor militare, notează Agerpres.ro. Oamenii vor putea vedea pe viu un exercițiu tactic de vase de lupă și parada navelor civile.
De la ora 18, încep spectacolele pe faleza superioară a Dunării. Un recital emoționant „Ave Maria” va fi susținut de tenorul Răzvan Săraru. Urmează apoi un program muzical dedicat copiilor — „Corabia Poveștilor”, o serie de coregrafii marinărești și dansuri irlandeze cu trupa „The Sky”.
Mai apoi, de la ora 19:35, pe scenă urcă Andreea Antonescu. La 20:35 are loc Supermix „Cien por Cien Latino”, iar de la 21:00 va fi un concert What’s Up. La 21:50, Inna va urca pe scenă.
La 22:50, cerul va fi luminat de un superb foc de artificii, lansat de pe o barjă aflată pe Dunăre.
În Galați, mijloacele de transport public în comun vor circula, de Sfânta Maria, cu program prelungit până la ora 24:00.
Plimbări cu tramvaiul de epocă de Sfânta Maria, la Iași
Tramvaiul de epocă le redă curioșilor parfumul unei călătorii de altădată prin Iași. Vagonul de epocă va circula luni, 14 august, și marți, 15 august, între orele 11:00 și 18.30, notează 7est.ro.
Vagonul de epocă va avea următorul itinerariu: Târgu Cucu – Copou – Târgu Cucu – Podu Roș – Baza 3 – Tudor Vladimirescu – Târgu Cucu – Copou și retur.
Validarea călătoriei se va face prin prezentarea biletului la vatman.